Banca Transilvania vrea să îşi majoreze capitalul social cu 300 milioane lei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2013

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (TLV) propune acţionarilor majorarea capitalului social cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul înregistrat anul trecut, şi solicită aprobarea pentru un nou program de răscumpărare de acţiuni, vizând 0,9% din titluri.

Cele două propuneri vor fi discutate de acţionari într-o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGA) programată pentru 29/30 aprilie, potrivit unui convocator transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Intenţia de capitalizare a profitului înregistrat anul trecut a fost anunţată de preşedintele Consiliului de Administraţie, Horia Ciorcilă, încă de la mijlocul lunii februarie, când banca a prezentat rezultatele financiare preliminate pentru 2012. În cazul în care propunerea de capitalizare a profitului va fi aprobată, capitalul social al băncii va creşte de la 1,903 miliarde lei la 2,206 miliarde lei.

Banca Transilvania a înregistrat, anul trecut, un profit net de 320,4 milioane lei, în creştere cu 40% faţă de 2011, iar activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate anunţate de bancă la mijlocul lunii trecute.

Instituţia de credit a optat şi anii trecuţi pentru capitalizarea unei părţi din profitul înregistrat în exerciţiul financiar anterior, iar în ultimii doi ani a derulat şi programe de răscumpărare de acţiuni, vizând pachete de sub 1% din acţiuni. Pentru programul de răscumpărare propus pentru acest an, conducerea băncii a stabilit un preţ maxim de 2 lei/titlu.

Raportat la preţul maxim propus de Consiliul de Administraţie, valoarea pachetului de acţiuni vizat este de 34,5 milioane lei (7,8 milioane euro), iar în func-ţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă, titlurile sunt evaluate la 25 milioane lei (5,7 milioane euro).

Acţiunile vizate ar urma să fie utilizate într-un program de remunerare şi fidelizare a salariaţilor pe o perioadă de minim 3 ani.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Acţiunile băncii au scăzut cu 1,29% în şedinţa bursieră de miercuri şi au încheiat la preţul de 1,451 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 2,761 miliarde lei (627,1 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb