Bancheri: Piaţa europeană a IPO-urilor creşte, dar redresarea este lentă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie

Bancheri: Piaţa europeană a IPO-urilor creşte, dar redresarea este lentă

English Version

Debutul solid pe piaţă, la finele săptămânii trecute, al companiei elveţiene de îngrijire a pielii Galderma a mai calmat temerile legate de dinamica lentă a sectorului IPO-urilor din Europa, susţin bancherii citaţi de rte.ie, care amintesc că Galderma a venit la bursă la numai o zi după listarea prost primită a retailerului german de cosmetice Douglas.

Debutul Galderma la Bursa de Valori din Zurich a marcat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din Europa după listarea companiei auto germane Porsche, în septembrie 2022. Listarea sa, mult aşteptată, a venit în momentul în care companii europene evaluate la miliarde de dolari se pregătesc de IPO. În condiţiile date s-a mai atenuat pesimismul investitorilor generat de faptul că acţiunile Douglas au scăzut cu peste 12% după debut.

"Sentimentul faţă de IPO-urile din Europa este pozitiv acum, iar tranzacţiile pregătite pentru trimestrul al doilea, respectiv pentru semestrul al doilea, sunt aşteptate să fie lansate conform planului", a declarat, citat de rte.ie, Antoine de Guillenchmidt, co-director al diviziei de pieţe de capital pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Goldman Sachs. Acesta a lucrat la IPO-urile Galderma şi Douglas.

Tranzacţionarea celor două firme deţinute de firme de capital privat a fost urmărită îndeaproape de bancheri şi investitori după ce emisiunile globale de IPO au scăzut în 2023 pentru al doilea an la rând. Firmele de private equity au rămas cu active nevândute de 3,2 trilioane de dolari, limitând returnarea capitalului către investitorii lor şi având un efect de "răcire" asupra pieţei strângerii de fonduri, spun analiştii de la Bain & Co.

Dar, în condiţiile în care băncile centrale semnalează încetarea creşterii ratelor dobânzilor, piaţa de valori devine mai atractivă, conform sursei citate.

"Tranzacţiile mari garantate de private equity sunt un semnal că pieţele IPO sunt receptive", declară Markus Meier, şef de divizie la Bank of America.

Europa a văzut deja câteva poveşti de succes în acest an. Producătorul german de transmisii Renk Group AG, primul nou venit la Bursa de Valori din Frankfurt în 2024, aproape şi-a dublat preţul de emisiune de 15 euro de la debutul său, în februarie. IPO-ul Renk a fost unul dintre cele câteva amânate în toamna trecută, pe fondul incertitudinii legate de ratele dobânzilor şi a tensiunilor geopolitice, potrivit sursei citate.

După debutul Renk, Douglas şi Galderma şi-au accelerat IPO-urile ca să profite de starea de spirit pozitivă de pe pieţe. Douglas, companie deţinută de CVC, a strâns 850 de milioane de euro, bani necesari reducerii datoriilor sale. Oferta a avut un preţ de 26 de euro, dar cotaţia acţiunilor a coborât până aproape de 22 de euro.

Galderma, companie susţinută de EQT, a strâns aproximativ două miliarde de franci (2,23 miliarde de dolari). Preţul de deschidere la debut a fost de 61 de franci pe acţiune, ceea ce a dat companiei o capitalizare de piaţă de aproximativ 14,5 miliarde de franci. Preţul IPO a fost de 53 de franci, conform Bloomberg.

"Suntem încă în faza de recuperare, aşa că ne aflăm într-un mediu selectiv", susţine Martin Thorneycroft, din cadrul Morgan Stanley, care s-a ocupat de IPO-ul Galderma.

Potrivit sursei citate, firma de capital privat Permira a pregătit IPO-ul pentru brandul italian de lux Golden Goose, iar creditorul OLB Bank, susţinut de Apollo, are în plan listarea.

Şi furnizorul de carduri de combustibil DKV Mobility - din portofoliul CVC - aşteaptă să revină pe piaţă după ce şi-a amânat planurile de IPO anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb