Robert Rekkers: "Agricultura este, în mare parte, subcreditată"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2013

Robert Rekkers: "Agricultura este, în mare parte, subcreditată"

O mare parte a activităţii agricole este încă nefinanţată, consideră Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN. "Sectorul nu este supracreditat, ci, dimpotrivă, există un potenţial ridicat de creştere a finanţărilor care îi sunt acordate. De asemenea, nu vedem un val de credite neperformante, aşa cum s-a întâmplat în trecut", a declarat domnia sa. Băncile care se orientează către agricultură se orientează, cu precădere, către proiectele mari, precizează fostul director general al Băncii Transilvania.

"Şi noi, la Agricover Credit, lucrăm cu mulţi clienţi care lucrează suprafeţe de peste 1.000 hectare, însă, în timp, am dobândit know-how şi reuşim să găsim soluţii şi pentru cei care au suprafeţe de doar 100 de hectare şi, sperăm ca, pe viitor, să lucrăm şi cu clienţi cu suprafeţe şi mai mici", afirmă Robert Rekkers.

Agricultura are nevoie de instituţii specializate care să o finanţeze, subliniază directorul general al Agricover Credit IFN: "Nu putem vorbi despre a aborda o nişă, agricultultura este un domeniu prea mare pentru a putea fi considerat o nişă, ci despre specializare. Este nevoie de instituţii specializate, care să cunoască modelul de afaceri. Noi putem să creăm o sinergie la nivelul întregului grup, pentru că operăm alături de celelalte divizii".

Robert Rekkers se aşteaptă ca, pe viitor, să existe mai multe fonduri dis-ponibile pentru astfel de instituţii specializate, decât pentru bănci universale, despre care consideră că sunt în număr suficient pentru economia ţării noastre.

Domnia sa ne-a mai precizat: "Personal, cred că în România este loc pentru cinci sau şase bănci universale, care există deja, iar pe una dintre ele am avut privilegiul să o conduc timp de aproape zece ani. Nu văd cum celelalte bănci se pot dezvolta în mod sustenabil oferind acelaşi tip de servicii ca şi cele mari. Din acest motiv, sunt adeptul unei specializări a instituţiilor financiare. Trebuie să ai o abordare proprie şi susţin, în continuare, că sectorul bancar trebuie să fie inovativ şi creativ, să caute soluţii de dezvoltare. Eu am găsit aceste elemente într-o abordare specializată pe agricultură. Cred că potenţialul de inovaţie şi creativitate este mai mare într-un astfel de mediu. Instituţiile financiare precum BCDMN doresc să lucreze cu cei care au cele mai bune cunoştinţe despre clienţi, pentru a evita să intrăm într-un nou ciclu de credite neperformante".

Agricover Credit IFN a finanţat, până în prezent, peste 800 de firme, care lucrează aproximativ 500.000 hectare de teren arabil, ceea ce înseamnă un grad de penetrare de 13%, din punct de vedere al suprafeţei agricole, potrivit directorului general al companiei. Aceasta şi-a asigurat peste o sută milioane euro pentru creditare, din capitalul propriu şi din linii de finanţare de la bănci din ţara noastră şi instituţii financiare supranaţionale, a adăugat domnia sa.

Firma a acordat, în primele cinci luni ale anului, împrumuturi în valoare de 270 milioane lei şi intenţionează să îşi crească plasamentele în acest an, au mai precizat oficialul Agricover Credit IFN.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ma scuzati pentru agresivitatea expresiei, insa cam asa pare si de fapt, este. Dl.Rekkers, reprezentant de seama al sistemului bancar, ne vorbeste despre finantarea agriculturii romanesti, mai degraba a sub-finantarii acesteia. Sfatul meu pentru agricultori: asigurati-va finantarea fara ajutorul bancilor! Dupa cum se vede, acestea au dus la o sub-dezvoltare clara a sectorului antreprenorial romanesc. Nu-i lasati sa va acapareze mijloacele si resursele. Dezvoltati-va singuri, cu resursele pe care le-aveti! Mai bine incet decat repede. Sistemul bancar s-a rupt de realitate si nu poate decat sa "va strice ploile". In prezent, acest lucru se vede clar la orice nivel, in afara marilor coruptii nationale care se numesc societatile de stat. Acestea sunt singurele finantate de banci, dar sunt si singurele si cele mai mari concentrari de coruptie nationala. Am putea spune ca bancile se dovedesc niste instrumente eficiente de finantare a coruptiei politice, facand parca jocul celor care doresc sa ne mentina in sub-dezvoltare, si nu invers. Parca bancile straine care au preluat pe cele romanesti incearca sa afunde oamenii in datornicie, finantand coruptia macro si politica, atat direct cat si indirect. Deci agricultori, feriti-va de bancheri ca de dracu'.

    Robert mai bine isi suna niste prieteni si isi facea trotineta lui, pe care o transforma apoi in bicicleta, apoi motocicleta, masina....Asa toata experienta si abilitatile sale sunt in slujba unei persoane care prezinta un risc reputational major.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb