Băncile acordă credite cu prudenţă de teama şomajului şi a insolvenţei

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2010

"BNR a diminuat rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, a lăsat lichiditate în piaţă, însă multe bănci încă nu s-au trezit", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"BNR a diminuat rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, a lăsat lichiditate în piaţă, însă multe bănci încă nu s-au trezit", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu: "BNR a luat toate măsurile ca băncile să dezgheţe creditarea"

Creditarea va rămâne scăzută şi în acest an, în principal pe seama prudenţei băncilor în faţa şomajului în creştere şi a insolvenţelor şi falimentelor în rândul firmelor, sunt de părere analiştii, deşi Banca Naţională a României a luat măsuri pentru încurajarea finanţărilor, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu .

"Banca Naţională a României a luat toate măsurile pentru stimularea creditării, a diminuat rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, a lăsat lichiditate în piaţă, însă multe bănci încă nu s-au trezit", ne-a spus domnul Vasilescu.

Potrivit domniei sale, două bănci au început să crediteze masiv în lei, iar şase au început creditarea în euro. "Alte bănci, însă, joacă cu garda închisă, ele fiind primele care pierd", este de părere Adrian Vasilescu.

Vasilescu: "Nu statul a blocat creditarea"

Ideea că statul a blocat creditarea neguvernamentală este un mit, în opinia domnului Vasilescu, domnia sa dând drept exemplu licitaţiile în care Ministerul Finanţelor atrage, prin emisiuni de titluri de stat, mult mai puţini bani decât ofertele totale ale băncilor, ceea ce înseamnă că piaţa este lichidă.

Negriţoiu: "Măsurile pentru reluarea creditării trebuie să vină dinspre piaţă"

Măsurile pentru reluarea creditării trebuie să vină dinspre piaţă, întrucât cererea de pe piaţă este în concordanţă cu creşterea economică", ne-a declarat Mişu Negriţoiu, director general al ING Bank. Domnia sa a mai adăugat că, în aceste condiţii, băncile îşi ajustează oferta în funcţie de evoluţia pieţei.

Astfel, analiştii sunt de părere că, anul acesta, creditul privat va cunoaşte o apreciere modestă.

Melania Hăncilă, şefa Departamentului de Cercetare şi Strategie în cadrul Volksbank, consideră că băncile vor rămâne prudente în privinţa politicii de creditare a sectorului privat, pe fondul riscului ridicat de creştere a şomajului şi de insolvenţă sau faliment în cazul companiilor private. Domnia sa este totuşi de părere că se va observa o uşoară ameliorare a condiţiilor de creditare, iar soldul creditului privat va cunoaşte o creştere modestă în anul 2010, în special pe seama creditelor ipotecare pentru persoane fizice şi a stabilizării pieţei imobiliare.

Ruxandra Andrei, director general al Finzoom, portal de comparaţie a creditelor, susţine că nu se poate vorbi de o relaxare a politicii de creditare, înainte de o stabilizare a ramurilor economice. Domnia sa opinează că băncile se vor axa, anul aces-ta, pe consolidarea portofoliilor de clienţi exis-tenţi şi pe atragerea de noi clienţi, însă, în condiţii de siguranţă.

Viitorii posesori de credite vor trebui, printre altele, să se încadreze într-un grad de îndatorare relativ scăzut, să demonstreze o stabilitate la locul de muncă, să dispună de un istoric de creditare pozitiv şi nu în ultimul rând, să poată aduce garanţii.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România ne-a declarat că speră ca băncile să reia creditarea, mai întâi pentru companii, apoi populaţiei.

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a scăzut, în luna noiembrie, cu 0,2%, respectiv 0,8% în termeni reali, faţă de luna precedentă, până la nivelul de 200,87 miliarde lei, potrivit băncii centrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb