Băncile britanice au scos miliarde de lire din zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie 2011

Băncile britanice au scos miliarde de lire din zona euro

Acestea reduc drastic creditarea către instituţiile financiare din regiune

Băncile britanice majore, printre care "Barclays" Plc şi "Standard Chartered" Plc, au scos miliarde de lire sterline din zona euro, pe fondul amplificării temerilor privind impactul unei posibile intrări a Greciei în incapacitate de plată, conform Sunday Telegraph.

Publicaţia britanică notează, citând surse anonime, că principalele bănci britanice şi-au redus semnificativ volumele de împrumuturi negarantate puse la dispoziţia instituţiilor de creditare din zona euro, ceea ce ar putea genera o nouă criză a creditelor în sistemul bancar european.

Conform surselor, "Standard Chartered" a retras, în ultimele luni, zeci de miliarde de lire sterline de pe piaţa împrumuturilor interbancare din zona euro, iar în ultimele săptămâni şi-a redus expunerea generală cu două treimi.

La rândul său, "Barclays" şi-a redus expunerea pe zona euro în ultimele luni, în condiţiile în care oficiali băncii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de evoluţia băncilor cu o expunere semnificativă pe ţările din zona euro care se confruntă cu probleme financiare: Grecia, Irlanda, Spania, Italia şi Portugalia.

Într-un raport publicat în luna aprilie, "Barclays" anunţa o expunere pe Spania de 6,4 miliarde de lire sterline, faţă de 7,2 miliarde de lire în iunie 2010.

Confom uneia dintre sursele citate, este "inevitabil" ca instituţiile de creditare din Marea Britanie să încerce să-şi minimalizeze pierderile potenţiale în eventualitatea înrăutăţirii crizei în zona euro.

Expunerea băncilor din Marea Britanie pe ţările de la periferia zonei euro era de 338,5 miliarde de lire sterline la data de 30 septembrie 2010, cele mai importante sume revenind Irlandei - 64,8 miliarde lire sterline, şi Spaniei - 44,6 miliarde lire sterline.

"Standard Chartered" a recunos-cut că a retras numerar de pe piaţa interbancară din zona euro, în ultimele luni, însă a negat informaţiile privind reducerea dramatică a expunerii totale pe această regiune.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb