Parlamentul de la Nicosia a aprobat, la finalul săptămânii trecute, legislaţia care aduce băncile cooperatiste sub directa supervizare a Băncii Centrale a Ciprului, o decizie crucială pentru ca statul cipriot să primească următoarea tranşă de 1,5 miliarde de euro de la creditorii internaţionali.
Parlamentarii au adoptat o clauză care permite băncilor cooperatiste să primească 1,5 miliarde de euro (1,97 miliarde de dolari) din programul de asistenţă financiară acordat Ciprului de UE, BCE şi FMI. Banii vor fi folosiţi pentru recapitalizarea şi restructurarea băncilor cooperatiste, potrivit Agerpres.
După lungi negocieri, troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări, etc.) şi a restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit astfel a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.