Băncile din UE, ţinte mai uşoare decât cele americane pentru spălarea banilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2019

Băncile din UE, ţinte mai uşoare decât cele americane pentru spălarea banilor

Băncile europene sunt considerate ţinte mai uşoare pentru cei care spală bani decât rivalele lor americane, deoa­rece supravegherea Uniunii Europene pe acest segment este mult mai relaxată în comparaţie cu regimul american aspru, potrivit Scope Insights.

Sam Theodore, director general al Scope Insights, spune, citat de spglobal.com, că UE are un cadru de reglementare bun în ceea ce priveşte combaterea spălării banilor, în special după îmbunătăţirile recente, dar aplicarea regulilor în materie şi supravegherea lasă de dorit.

Domnia sa precizează că spălarea banilor a devenit o preocupare majoră pentru investitorii în bănci europene după ce s-a aflat că, în 2018, miliarde de dolari din tranzacţii dubioase originare din Rusia şi unele state ex-sovietice au trecut prin divizia estoniană a Danske Bank AS. Multe alte bănci mari europene au avut legătură cu aceas­tă schemă, denumită "The Russian Laundromat".

Cu toate acestea, schema nu a fost prezentată ca o consecinţă a problemelor de supraveghere, ci doar o consecinţă a unui denunţ şi a investigaţiilor presei, potrivit lui Sam Theodore.

În prezent, nu există o abordare paneuropeană privind supravegherea spălării banilor, care este împărţită între autorităţile de reglementare din UE şi cele de la nivel naţional, conform spuselor lui Sam Theodore. Reprezentantul Scope Insights precizează că Banca Centrală Europeană (BCE) şi mecanismul unic de supraveghere nu sunt autorizate să supravegheze în mod specific spălarea banilor, fiind limitate la supravegherea prudenţială.

Potrivit domniei sale, supravegherea privind combaterea infracţionalităţii financiare încă este în mâinile autorităţilor naţionale competente, iar acestea nu sunt în toate ţările UE la fel de puternice şi proactive.

Sam Theodore afirmă că multe autorităţi naţionale de concurenţă nu tratează în mod corespunzător cazurile de spălare a banilor şi adesea impun amenzi prea mici. O excepţie în acest sens este, potrivit sursei, Autoritatea de Conduită Financiară din Regatul Unit.

Totodată, Sam Theodore atrage atenţia că există foarte puţine investigaţii penale privind spălarea banilor în jurisdicţiile UE.

În consecinţă, Sam Theodore sugerează că supravegherea în materie de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului ar trebui să devină mai solidă şi mai clară. Astfel, spune domnia sa, Autoritatea Bancară Europeană ar trebui să-şi actualizeze normele de supraveghere, cu scopul de a apropia reglementările UE de regimul mai restrictiv din SUA, iar autorităţilor naţionale de supraveghere ar trebui să li se acorde mai multe competenţe în acţiunile de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, similare cu cele din Marea Britanie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb