Băncile elene, testate pentru încă doi ani de recesiune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2013

Fitch Ratings avertizează că încă există riscuri la adresa Greciei, dacă recesiunea economiei ţării se prelungeşte şi se adânceşte.

Fitch Ratings avertizează că încă există riscuri la adresa Greciei, dacă recesiunea economiei ţării se prelungeşte şi se adânceşte.

Băncile elene vor trebui să demonstreze că au suficient capital ca să poată trece peste încă doi ani de recesiune, conform celui mai pesimist scenariu al viitoarelor teste de stres, anunţă guvernatorul băncii centrale de la Atena, George Provopoulos, citat de Reuters.

Cele patru bănci majore din Grecia - "National Bank of Greece", "Piraeus Bank", "Alpha Bank" şi "Eurobank", deţinute de Fondul de Stabilitate Financiară din ţară (HFSF), sunt verificate pentru ca autorităţile să vadă dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare cu 28 miliarde euro, în vara acestui an.

Volumul creditelor neperformante din Grecia a urcat la 28% din totalul împrumuturilor, din cauza celor şase ani de recesiune, a şomajului record, a scăderii salariilor şi majorării taxelor.

"Conform scenariului de bază, care reprezintă estimarea noastră şi a reprezentanţilor Uniunii Europene, Băncii Central Europene şi Fondului Monetar Internaţional, Grecia va reveni pe creştere în 2014. Conform celui mai pesimist scenariu însă, creşterea va reveni doar în 2016, până atunci înregistrându-se o scădere uşoară a economiei", a afirmat George Provopoulos.

Compania de consultanţă "BlackRock Solutions" va derula în Grecia noile teste de stres pentru bănci, într-un mediu macroeconomic îmbunătăţit. Potrivit unor surse bancare, chiar şi în condiţii mai dure decât cele prevăzute de "BlackRock", băncile elene pot face faţă cerinţelor de capital în majoritatea cazurilor, fără să apeleze la ajutorul statului. Sursele meţionează că orice solicitări suplimentare de majorare a capitalului în urma testelor de stres vor fi acoperite din profiturile operaţionale ale băncilor, din sinergiile rezultate în urma fuziunilor şi din fondurile atrase în urma vânzării unor active.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb