Băncile elveţiene îşi vor pârî clienţii către autorităţile SUA

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2013

Elveţia a făcut un pas decisiv pentru rezolvarea disputei cu SUA în privinţa evaziunii fiscale, anunţând un plan de relaxare a normelor secretului bancar, odinioară de neatins, conform Financial Times.

Conform unei propuneri a guvernului de la Berna, Elveţia le va permite băncilor să realizeze înţelegeri individuale cu SUA pentru sprijinul americanilor în lupta contra evaziunii fiscale. În baza acestor înţelegeri, băncile vor putea să divulge date confidenţiale despre clienţii bănuiţi că nu plătesc taxe.

Măsura vine după ce UBS, cel mai mare creditor din Elveţia, a recunoscut, în 2009, că a ajutat mii de clienţi să evite plata impozitelor în SUA.

La momentul respectiv, autorităţile americane au început să facă presiuni asupra băncilor elveţiene ca să obţină informaţii despre cetăţenii americani care evită plata taxelor, prin depunerea economiilor lor în bănci elveţiene.

Cazul UBS nu este unul singular. Guvernul de la Washington a investigat şi alte instituţii suspectate de un comportament similar, printre care "Julius Baer" şi "Credit Suisse".

În momentul actual, în care guvernele din întreaga lume încearcă să înăs-prească procedurile de colectare a taxelor, respectiv luptă împotriva paradisurilor fiscale, Elveţia a fost de acord cu încălcarea secretului bancar. Proiectul mai sus menţionat prevede că, timp de un an de zile, instituţiile bancare din Elveţia vor furniza informaţii cu privire la activitatea angajaţilor şi clienţilor din SUA. Conform propunerii, băncile nu vor dezvălui identitatea clienţilor, însă autorităţile americane vor putea solicita informaţii precise despre anumite persoane, în baza acordului privind evitarea dublei impuneri. Noua lege va fi dezbătută în Parlament, iar cel târziu în luna iunie ar putea intra în vigoare.

Eveline Widmer-Schlumpf, minis-trul de finanţe al Elveţiei, a declarat că propunerea le permite băncilor elveţiene să accepte o ofertă de la guvernul Statelor Unite să ofere detalii privind clienţii şi să plătească amenzi în schimbul promisiunii autorităţilor SUA că nu pun sub acuzare nicio instituţie de credit.

Oficialul elveţian a refuzat să precizeze care vor fi amenzile, însă a menţionat că guvernul nu va face nicio plată ca parte a acordului. Dar, potrivit unor surse apropiate situaţiei, amenzile totale ar putea atinge 7 - 10 miliarde dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb