Băncile comerciale din zona euro nu au luat niciun împrumut în dolari de la Banca Centrală Europeană (BCE), în cadrul operaţiunii săptămânale de acordare de credite în monedă americană. Situaţia reprezintă o premieră pentru ultimul an şi jumătate.
Conform Market Watch, BCE nu a acordat niciun credit în dolari în cadrul operaţiunii de profil din această săptămână, în condiţiile în care nu a existat nicio solicitare în acest sens.
Creditele în dolari acordate de BCE au o dobândă fixă de 0,65%. În ultimele săptămâni, volumul creditelor în dolari acordate de BCE a scăzut semnificativ după ce, în vara lui 2012, atinsese aproape 10 miliarde de dolari.
În perioada 28 ianuarie - 15 februarie 2013, BCE a primit o singură solicitare pentru un credit de un miliard de dolari.
Ca să furnizeze credite în dolari, BCE contractează suma echivalentă de la Federal Reserve (banca centrală a SUA), în baza unui acord swap cu aceasta. Acordurile swap le permit băncilor centrale să aibă acces, pe termen scurt, la împrumuturi reciproce, atunci când au nevoie de lichidităţi pentru stabilizarea pieţelor financiare. Banca centrală a SUA a anunţat, anul trecut, că va continua liniile de swap în dolari cu BCE până în februarie 2014.
Fed a mai încheiat acorduri swap cu băncile centrale din Elveţia, Anglia, Japonia şi Canada.
Menţionăm că moneda americană a crescut ieri, faţă de euro, după ce Statele Unite au anunţat date din care rezultă îmbunătăţirea situaţiei pieţei imobiliare. Dolarul a urcat cu 0,1% la ora 10.08 pe piaţa din New York, ajungând la 1,3373 unităţi/euro.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, ieri, că un curs al monedei unice de 1,30-1,40 dolari face parte din "normalitatea istoriei euro".
1. foarte interesant
(mesaj trimis de Andrei în data de 21.02.2013, 05:14)
asta inseamna ca toate bancile se asteapta la o intarire a dolarului american fata de eur , in perioada urmatoare.