BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / ANDREI POP, SECRETARUL COMISIEI PENTRU BUGET, CAMERA DEPUTAŢILOR: "Structura economică a României este una de subcontractori şi outsourcing"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

Andrei Pop

Andrei Pop

Intenţia Parlamentului este de a extinde anumite facilităţi pentru suspendarea ratelor la creditele bancare şi o dorinţă de protecţie socială pentru categoriile care se află într-o zonă vulnerabilă, susţine Andrei Pop, secretarul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

Deputatul Andrei Pop a arătat că, deoarece ne aflăm în an electoral, din cauza competiţiei politice, măsurile luate sunt cumva temporizate, nu foarte rapid anunţate şi implementate, ceea ce are efect nociv pentru economie. El precizează că un discurs populist şi de o parte şi de cealaltă a scenei politice se va răsfrânge cu efecte negative atât asupra cetăţenilor, cât mai ales asupra antreprenorilor. Andrei Pop a spus: "Dacă mă uit la semnalele din piaţa IMM-urilor, unde vedem o statistică clară că două din 10 companii mici şi mijlocii nu sunt bancabile, considerăm că ponderea resurselor alocate de către guvern la pachetul global de revenire este una mică, undeva la maximum 4%, iar Parlamentul doreşte să extindă această pondere ca sumă totală alocată pe zonă sectorială.

Ambele poluri politice vor urmări anumite segmente de piaţă precum agricultura. M-ar bucura să lucrăm pe conceptul de economie circulară - partea de deşeuri, energie, deşeuri municipale - şi să prioritizăm tot ce înseamnă Pactul ecologic european, sub umbrela UE, deoarece acele resurse se vor întoarce şi vor crea, la nivel regional, din România un posibil lider în zona energetică".

Secretarul comisiei de buget, finanţe-bănci din Camera Deputaţilor a arătat că avem nevoie de finanţare cu privire la exploatarea resurselor naturale locale, dar timpul este limitat, deoarece Banca Europeană de Investiţii se doreşte a fi o bancă verde şi nu va mai finanţa investiţiile în zona de gaze şi nucleară. El a arătat că dependenţa şi interdependenţa energetică a Românie ar putea fi domenii de dezvoltare, de infuzie şi de creştere a economiei, menţionând însă că autorităţile nu trebuie să uite protecţia socială ce urmează a fi acordată celor peste 1,2 milioane de cetăţeni români care au revenit în ţară şi care au nevoie de un venit minim până îşi vor găsi un loc de muncă.

În privinţa dezvoltării economice, Andrei Pop a spus: "Sunt un promotor al zonei de industrie şi producţie. În acest moment, structura economică a României la nivel de producţie industrială, în afara industriei extractive, este una de subcontractori şi outsourcing. Există oportunităţi de relocare a hub-urilor şi clusterelor regionale de supply-chain în Europa de est. Pentru a avea acces rapid la Piaţa Unică Europeană, trebuie să vedem cum creăm pachete investiţionale de creditare pentru cercetare şi inovare, deoarece în acest moment nu avem patente şi licenţe proprii, nu exportăm prea multe produse proprii sub brevete româneşti, deci valoarea adăugată este foarte mică pentru producători".

Deputatul a criticat modul în care se derulează programul IMM Invest şi a susţinut că antreprenorii sunt nemulţumiţi că în acest moment în sistemul bancar nu există un apetit real de creditare, că accesul la capital este greoi, chiar dacă a existat o abordare proactivă a băncilor în comparaţie cu perioada 2008-2009.

"IMM Invest are un buget total de 3,3 miliarde euro, care nu este suficient. Există condiţionalităţi pentru companiile aflate în dificultate în anul 2019. Factorul decizional este la analiza bancară, care nu e dornică să îşi asume foarte multe riscuri. Ar trebui sa dăm şanse şi acelor companii care se află pe trend ascendent, care au garanţii şi deschidere în piaţă. Nu cred că este vreun interes să închidem activitatea acestor companii", a precizat Andrei Pop.

Secretarul comisiei buget, finanţe-bănci a Camerei Deputaţilor a concluzionat că băncile trebuie să fie parte a soluţiilor, deoarece interesul sistemului bancar de a-şi reveni mai repede este de a ajuta cetăţenii şi antreprenorii şi asta nu se poate face decât prin dialog.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb