Sistemul bancar românesc a avut o situaţie financiară fericită, a fost bine pregătit în faţa crizei şi avea o lichiditate mare, a declarat Cristian Nacu, coordonatorul Biroului Internaţional Finance Corporation pentru România şi Moldova, Banca Mondială.
Domnia sa a subliniat că, de altfel, o parte din soluţiile prevăzute de Guvern ca răspuns la criză se bazează pe sistemul bancar, fie că vorbim de amânările la plată, fie de creditele garantate de stat. "Acest lucru ar trebui să ne facă să fim mai atenţi cu modul în care este tratat sisteml bancar şi mă refer aici şi la iniţiativele legislative care există în Parlament şi care unele din ele ar putea avea un efect nu foarte fericit asupra sistemului bancar în general", a mai transmis reprezentantul Băncii Mondiale.
Cristian Nacu a adăugat: "Este prima oară în istoria modernă când o criză nu este generată de sistemul financiar, ci are cu totul altă sursă şi din nou cred că este o criză unică pentru că e prima oară când atât cererea, cât şi oferta au fost afectate în mod egal şi au dus la blocarea, aproape totală, a întregii lumi".
În plus, domnia sa consideră că efectele acestei crize sunt destul de greu de anticipat încă şi se aşteaptă ca să estimărilor efectelor crizei să crească.
"Din acest punct de vedere cred că România nu s-a aflat într-o situaţie foarte bună, pentru că spaţiul fiscal pe care ţara l-a avut la intrarea în criză a fost unul dintre cele mai mici din Europa şi acest lucru se vede şi în măsurile de răspuns pe care Guvernul le-a luat şi care sunt undeva între 3,5-4% din PIB şi nu pot fi semnificativ mai mari pentru că acestea sunt posibilităţile", a subliniat Cristian Nacu.
Domnia sa a mai precizat: "Grupul Băncii Mondiale a încercat să ajute pe cât posibil companiile şi Guvernele să reacţioneze pozitiv la această criză. Imediat după declanşarea crizei, Grupul Băncii Mondiale a alocat o sumă de 14 miliarde dolari pentru răspunsul faţă de criză, din care 8 miliarde sunt din partea IFC şi 6 din partea Băncii Mondiale. Acest prim pachet, pentru că urmează să fie alocate şi alte pachete şi mai mari, este destinat strict finanţării necesarului de lichiditate al clienţilor IFC, 6 miliarde din acest pachet de 8, sunt destinate instituţiilor financiare. Bancare şi nebancare, iar 2 miliarde celorlalţi clienţi. Într-o bună măsură acest lucru reflectă şi structura portofoliului nostru în IFC în România. Noi avem astăzi în jur de 800 de milioane de dolari total sume angajate către clienţii privaţi din România, din care aproape 500 de milioane sunt către bănci şi instituţii financiare nebancare, deci aproximativ 60% şi suntem pregătiţi să sprijinim necesarul de lichidităţi".
Totodată, reprezentantul Băncii Monidiale a afirmat că există oportunităţi: "Gradul mic de intermediere bancară arată că există potenţial, dar trebuie să fim atenţi la faptul că foarte puţine dintre companiile româneşti sunt bancabile, iar asta arată că, de fapt, problema este mai profundă. România trebuie să aibă un cadru legislativ şi funcţional mult mai prietenos cu antreprenorii, companiile private, pentru că ele duc greul economiei şi plătesc taxele şi realizează veniturile la buget".
Cristian Nacu a spus că preocuparea ar trebui să fie spre de a încuraja şi mai mult dezvoltarea mediului privat prin eficientizări ale aparatului de stat, ale companiilor de stat.
Legat de digitalizarea, oficialul Băncii Mondiale consideră că acest domeniu reprezintă o oportunitate fantastică, iar aceste doău luni de lucru de acasă ne-au arătat că se poate.
"Cred că asta va atrage după sine şi o modificare comportamentală a unor companii şi o bună parte din angajaţi vor continua să lucreze de acasă. Toate acestea vor atrage modificări de necesar de finanţare, de digitalizare a multor instituţii de stat şi cred că în măsura în care vom face acest lucru vom avea numai de câştigat", a mai explicat Cristian Nacu.
Domnia sa a mai precizat şi că în mod paradoxal ţara noastră dispune de o infrastructură digitală foarte bună, o situaţie recentă arătând că Bucureştiul este cel mai bine cotat oraş pentru lucrul de acasă, dar avem unul dintre cele mai mici grade de digitalizare.
"Sunt nişte contradicţii la care trebuie să ne uităm, mai ales într-o ţară în care IT-ul este atât de bine dezvoltat. Posibilităţi există, trebuie doar să considerăm asta o prioritate şi să ne aşezăm toţi la masă şi să găsim soluţii", a concluzionat Cristian Nacu.
1. Oculta mondiala
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.05.2020, 09:35)
Cristian Nacu e agent de vanzari al institutiilor mondiale (oculta mondiala). Ceea ce zice el e corect pe fond numai ca, daca analizezi premisele, ajungi la concluzia ca, cine a pus in opera aceasta criza, indiferent de costuri, si-a facut un calcul ca le va recupera inzecit de la populatie dupa ce aceasta va avea datoria publica inscrisa pe un cip biometric. De asta in aceasta criza, care mai de care Banca Centrala, FMI, Banca Mondiala se arata dispusa sa arunce cu bani.. pentru ca banii nu conteaza.. scopul e important, iar scopul este un guvern mondial si niste sclavi microcipati cu toata datoria publica impartita in mod egal pe cip.
1.1. corect (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2020, 17:18)
Asa este!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2020, 02:46)
De data asta bah Cristiane esti pe aproape cu gargara si iti mai dau si proportia, 50%.