BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / CRISTIAN POPA, MEMBRU CA BNR: "Investitorii nu vor finanţa un deficit bugetar scăpat de sub control"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

Cristian Popa

Cristian Popa

"Nu mai avem limita de 3% deficit bugetar, dar există o limită naturală a împrumuturilor pe care le poate accesa România - finanţarea deficitului nu va fi uşoară", spune Popa

Cristian Popa: "BNR monitorizează atent lichiditatea din piaţă şi ia măsuri astfel încât aceasta să fie adecvată, să nu fie deficit, să avem lichiditate suficientă"

Toată lumea trebuie să fie conştientă că, deşi nu se mai aplică limita de 3% a deficitului bugetar, totuşi există o limită naturală a împrumuturilor pe care le poate accesa România, ceea ce înseamnă că este nevoie de prudenţă pentru că finanţarea deficitului nu va fi uşoară, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie de la Banca Naţională a României (BNR).

Acesta a precizat: "Provocările desigur sunt multe, le ştim cu toţii, de la operaţiuni până la multe situaţii mai complicate, dar eu m-aş concentra pe una şi anume deficitul public şi finanţarea acestuia. Aici trebuie să tragem un semnal de alarmă, să combatem aşteptările nerealiste. Desigur, nu mai avem limita de 3% deficit bugetar impusă de Comisia Europeană, dar există o limită naturală a împrumuturilor pe care le poate accesa România şi cred că trebuie să fim conştienţi asupra acestui lucru. Nu există bani fără limită, cred că trebuie să fim ponderaţi, finanţarea deficitului nu cred că va fi uşoară".

Cristian Popa a subliniat că investitorii nu vor finanţa un deficit scăpat de sub control şi România ar putea avea probleme pe partea de finanţare "în cazul în care se exagerează".

"În cazul în care se iau măsuri cu puternic impact negativ asupra economiei, ne va fi mai greu să atragem investitorii. Aceştia nu vor finanţa un deficit scăpat de sub control, asta cred. Trebuie de asemenea spus că spaţiul fiscal era deja mic, nu e un secret că politicile fiscale expansioniste din ultimii ani au consumat o bună parte din resursele posibile, potenţiale de atras de dinainte să apară pandemia, astfel capacitatea de a finanţa toate proiectele pe care le cere mediul privat şi populaţia este limitată, şi aş sublinia cuvântul limitat, trebuie să înţelegem acest lucru. Statul nu se poate împrumuta fără limită. Putem avea probleme pe partea de finanţare a deficitului în cazul în care se exagerează. Eu vin din mediul privat, vă spun, repet acest mesaj: este o limită peste care creditorii nu te mai împrumută, sau te împrumută dar la costuri mari. La clienţii de retail, pe măsură ce treci gradul de îndatorare de 40% cu atât îţi va fi mai greu să te împrumuţi şi probabil te vei împrumuta la costuri mai mari", a adăugat reprezentantul băncii centrale, notând de asemenea că datoria publică în raport cu dimensiunea PIB este aşteptată să treacă de pragul de 50% în 2021 în condiţiile în care era la 35% în 2019.

Analiştii bancari şi cei ai agenţiilor de rating, precum şi specialiştii Consiliului Fiscal al României, au scos în evidenţă că marea problemă pentru bugetul României şi ratingul suveran - implicit finanţarea deficitului din buget - este aplicarea majorării pensiilor cu 40% din septembrie, majorare ce implică un efort bugetar semnificativ nu doar în acest an cât dar mai ales în anii viitori.

Popa a subliniat şi el că bugetul are o problemă structurală, în condiţiile în care deficitul public este estimat de analişti la între 7% şi 9% din PIB pentru 2020 şi de Comisia Europeană la peste 9% în acest an şi peste 11% din PIB în 2021.

"Din aceste cifre, undeva la 2-3% sunt stimulente pentru combaterea crizei, restul este deficit structural care nu este legat de pandemie. Cred că trebuie să fim atenţi la aceste cifre, 6,7% este deficitul structural pe care-l aşteaptă Comisia anul acesta şi 9,2% anul viitor. Cred că asta e principala provocare", a notat oficialul BNR.

Acesta a adăugat: "Deşi regulile fiscale au fost suspendate temporar, acoperirea unui asemenea necesar de finanţare comportă provocări foarte mare pentru România. Acestea derivă din capacitatea limitată de absorbţie a pieţei interne, din incertitudinile privind piaţa externă, din costul finanţării, din posibila deteriorare a ratingului suveran şi din nivelul scăzut al ratingului, ştim deja cu toţii că suntem la limita de investment grade. Dacă aş concluziona într-un cuvânt aş folosi cuvântul «prudenţă»", a spus Popa.

Popa: "Cine spune că BNR nu a făcut destul cred că se înşeală, rezultatul deciziilor BNR este bun"

Oficialul BNR a notat că într-adevăr sunt destule provocări, dar există şi oportunităţi pentru sectorul bancar şi creşterea intermedierii financiare.

"Cred cu tărie că, de data aceasta, băncile sunt parte a soluţiei, nu a problemei cum erau în urmă cu un deceniu. Din punctul de vedere al sistemului financiar la acest moment pare mai degrabă invers decât în 2009-2010 şi asta e important în legătură cu oportunităţile. Ne uităm la un sistem bancar foarte solid, aspect foarte important din punctul meu de vedere. Desigur sunt provocări care trebuiesc depăşite dar vom trece cu bine şi peste acestea. Sistemul bancar este într-o poziţie foarte bună de a transmite mai departe politica monetară a Băncii Naţionale a României; eu îi spun cutia de viteze, pentru că asta este, transmite mai departe lichiditatea şi costul de finanţare şi efectiv deciziile pe care le ia BNR, le propagă către economia reală şi e foarte important că e sănătos în această perioadă. Băncile comerciale finanţează economia reală, sunt ajutate de lichiditatea pe care BNR o creează şi de dobânzile reduse, sunt o roată foarte importantă a sistemului", a explicat Cristian Popa.

El a notat că e nevoie de mult profesionalism şi în banca centrală şi a spus că rezultatul deciziilor luate de BNR este unul bun. Totodată, Popa a opinat că "cine spune că BNR nu a făcut destul în această criză se înşeală".

Reprezentantul băncii naţionale a mai spus: "Mă gândesc aici la toţi: inclusiv la decidenţi, la brilianţi, la corifei şi la toţi angajaţii băncii (naţionale). Vă confirm că şi banca centrală are provocările ei şi aici mă gândesc la următoarea ecuaţie: a da lichiditate destulă sistemului, a scădea gradual dobânzile şi asta fără a crea foarte multe dezechilibre, toate în acelaşi timp, nu este uşor. Rezultatul deciziilor luate în ultima perioadă cred că este bun, rezultatele se văd, şi dacă ne uităm în regiune unele ţări au înregistrat deprecieri considerabile (ale monedelor naţionale), ceea ce la noi nu a fost cazul. Ca o opinie pur personală, cine spune că BNR nu a făcut destul cred că se înşeală. Mergând mai departe, vorbind de oportunităţi, nevoia economiei reale de finanţare există, nu este mică şi cred că asta este principala oportunitate de care vorbim astăzi. Cred că este un dans în trei, toţi parte din acest efort comun: sângele economiei pleacă de la banca centrală, trece prin filtrul băncilor comerciale şi ajunge în economie. Fie că vorbim de preţ, mă gândesc la costul banilor, ROBOR la 3 luni a scăzut undeva la 2,5%, chiar sub în aceste zile, fie că vorbim de cantitatea banilor, oferta banilor, lichiditatea este destulă în sistem, avem grijă să fie şi acum şi în viitor. Ambele criterii sunt stimulative, impulsionează economia, ajută la trecerea acestei perioade".

Cristian Popa a mai precizat că BNR monitorizează atent lichiditatea din piaţă şi ia măsuri astfel încât aceasta să fie adecvată, suficientă, să nu existe lipsuri de lichiditate în piaţa financiar-bancară.

"Ajutăm pe cât posibil şi de aceea am şi anulat calendarul de şedinţe de politică monetară, pentru a fi flexibili şi pentru a putea acţiona rapid atunci când este nevoie", a notat el.

Popa a subliniat că BNR şi-a arătat disponibilitatea pentru reducerea ratei rezervelor minime obligatorii dacă situaţia o va impune şi a punctat programul de achiziţie de active lansat de banca centrală.

"Acesta este cel mai nou instrument, cel care a şi început să fie folosit, achiziţia de titluri de stat (de pe piaţa secundară) creează lichiditate, este un instrument pe care-l aveam în listă dar nu-l foloseam, eliberează bilanţurile băncilor comerciale de active, de titluri de stat, şi le asigură în schimb bani, lichiditate tocmai pentru a putea finanţa mai departe economia".

Popa a mai subliniat un alt instrument al băncii centrale, operaţiunile Lombard, despre care a spus că reprezintă o iniţiativă a băncilor comerciale.

"Atâta timp cât au un colateral eligibil şi există colateral din plin în aceste momente faţă de acum un deceniu (...). Dacă acum un sfert de secol folosirea Lombard avea un fel de stigmă alături, acum cred că este un instrument de politică monetară ca oricare altul. Sper ca toţi bancherii să înţeleagă asta: că noi venim şi spunem băncilor că e normal să vină să-l acceseze, să folosească facilitatea şi că nicidecum nu are o componentă punitivă ataşată. Noi, BNR, încurajăm băncile să folosească toate instrumentele puse la dispoziţie pentru a fi lichiditate în sistem şi pentru a-şi realiza funcţia de creditor al economiei reale şi desigur să fructifice oportunitatea de care vorbeam, că vorbeam de oportunităţi şi creditare", a mai spus Cristian Popa.

Reprezentantul BNR a încheiat, totuşi, cu un mesaj optimist. "Se tot vorbeşte de reforme structurale, cred că acum este momentul să ne uităm la reformele structurale şi să le şi facem".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta-i distractiv, "o limita naturala"....ma face sa zimbesc cu partea dorsala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb