BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / SERGIU OPRESCU, PREŞEDINTE EXECUTIV ALPHA BANK: Digitalizarea şi infrastructura - oportunităţi uriaşe de dezvoltare a ţării

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

Sergiu Oprescu

Sergiu Oprescu

Oportunităţile de creştere pe care le are ţara noastră sunt multiple, în aceas­tă perioadă, atrage atenţia Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al Alpha Bank România şi Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), apreciind: "Am intrat în această criză cu un sistem bancar extrem de robust, cu rate de capitalizare şi lichiditate foarte ridicate. În acelaşi timp, intrarea în criză s-a făcut cu un sistem bancar cu o amprentă financiară destul de mică. Paradoxul este că s-ar putea demonstra că a intra în criză cu o intermediere financiară relativ mică ar putea să fie un punct bun de plecare, pentru că avem capacitatea să creştem mai repede această intermediere financiară. Cred că Ro­mânia are câteva oportunităţi uriaşe de dezvoltare.

Prima este cea legată de digitalizare, fiind una dintre ţările codaşe din acest punct de vedere. Ca atare, avem o capacitate foarte mare de a avansa. Avem infrastructura digitală extrem de bine dezvoltată, ceea ce înseamnă că, dacă ne-am mobiliza, dacă am ridica impedimentele de natură legislativă, dacă am elimina monopolurile din piaţă, cred că nivelul de digitalizare ar creşte imediat. Acest nivel de digitalizare poate conduce automat la o creştere a PIB şi la o eficientizare a funcţiei administrative a statului".

Dacă acum trei luni sistemul bancar nu avea o capacitate mai mare de 10% de a intra în telemuncă, acum, această capacitate de a lucra de acasă se duce chiar spre nivelul maxim de 100% în ceea ce priveşte sediile centrale, iar o mare parte din tranzacţiile şi serviciile bancare au mers în mediul online, a explicat Sergiu Oprescu, evidenţiind că, în aceste două luni, băncile au descoperit că au o resursă foarte mare în domeniul digitalizării.

"România poate deveni o destinaţie investiţională a companiilor globale care caută să îşi protejeze lanţurile lungi de valoare, din perspectiva dependenţei geografice la o singură regiune", a mai spus bancherul, adăugând: "Noi avem o poziţionare foarte bună din acest punct de vedere - avem o infrastructură digitală extrem de bună, suntem membri UE şi o poziţionare europeană strategică".

O altă oportunitate pe care o are ţara noastră, în opinia reprezentantului ARB, este aceea de a promova parteneriatele public-private şi de a accesa fondurile UE destinate acestui segment. De asemenea, faptul că nu avem infrastructură reprezintă oportunitatea de a investi în acest domeniu. Aceasta este o soluţie la îndemâna tuturor, pe care a aplicat-o şi America în marea criză din anii 30, a subliniat Sergiu Oprescu.

Domnia sa a concluzionat: "Toate acestea sunt oportunităţi, mai ales în condiţiile în care există resursă, care, dacă va fi alocată şi drămuită cu inteligenţă, ar trebui să fie suficientă. Acum este momentul să măsurăm eficient fiecare dram de resursă financiară pe care îl avem, să drămuim. Cum vor influenţa toate aceste măsuri sistemul bancar? Normal că ne aşteptăm la o creştere a neperformanţei în următoarea perioadă. Însă cred că România are şansa de a fi trecut printr-o perioadă extrem de toxică de creştere a nivelului de credite neperformante în criza trecută. Pentru că acum există ceea ce nu aveam atunci, când am intrat în criză fără norme, fără proceduri, fără capacitate administrativă, astfel încât să facem faţă la ceea ce se întâmplă. Acum suntem mai pregătiţi din punct de vedere al construcţiei organizatorice pentru a face faţă unei perioade de criză". În opinia bancherului, subiectul de fond este cel legislativ şi, din acest punct de vedere, trebuie să se aibă grijă să nu fie stricat echilibrul dintre drepturile creditorilor şi cele ale debitorilor. Altfel, prin favorizarea unei categorii în detrimentul celeilalte, se strică acest echilibru şi se blochează capacitatea sistemului de a face faţă creşterii nivelului neperformanţei.

"Şocul a fost simetric pe aproape întreg mapamondul, dar revenirea va fi asimetrică"

În acest moment, aproximativ toate guvernele au trei obiective de îndeplinit, apreciază Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv al Alpha Bank România şi Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Domnia sa arată că, în timp ce primul obiectiv este rezolvarea crizei medicale, celelalte două obiective ale guvernelor sunt de natură economică: "Primul obiectiv economic este legat de amortizarea şocului pe care această criză îl are asupra tuturor economiilor. Al doilea obiectiv, subsecvent celui dintâi, este legat de susţinerea şi relansarea activităţii economice".

În opinia domnului Oprescu, resursele nu sunt nelimitate, ci au - fie prin natura mecanismelor pieţelor, fie prin natura resursei în sine - anumite limitări: "Plecând de la premisa că resursele nu sunt nelimitate, ci au o limitare, trebuie să ne gândim cum le utilizăm cel mai eficient. Aşadar, este nevoie să introducem în mecanismul de utilizare a resurselor nişte filtre prin care acestea să se administreze cu maximă eficienţă pentru societate şi pentru Produsul Intern Brut".

Potrivit preşedintelui Alpha Bank, a avut loc un şoc cu o maximă simetrie pe aproape întreg mapamondul, dar vom avea o asimetrie a revenirii. Nu toate ţările au fost la fel de bine pregătite la momentul apariţiei şocului, apreciază domnia sa, adăugând că nu toate ţările au avut acelaşi spaţiu fiscal: "Noi am intrat în această criză cu o anumită utilizare neeficientă a spaţiului fiscal pe care îl avem la dispoziţie. Ca atare, ecartul pe care îl avem pentru a ne putea împrumuta ca să facem faţă celor două aspecte este relativ mai mic în România decât în alte ţări, unde s-a intrat în această criză cu un excedent, nu cu un deficit bugetar".

Sistemul bancar românesc este parte a soluţiei, evidenţiază Sergiu Oprescu, arătând că băncile sunt acele bărci de salvare pe care aproximativ toate societăţile le au la dispoziţie în situaţii de criză de magnitudinea celei pe care o traversăm. "În acest context, trebuie să ne asigurăm ca băncile să fie extrem de fiabile, să fie de capacitate, să poată să ţină cât mai mulţi clienţi etc. Capacitatea lor operaţională trebuie să fie maximă", a conchis domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb