Banderole albe la filarmonică

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 6 martie 2023

Sursa foto: oradesibiu.ro

Sursa foto: oradesibiu.ro

Spaţiul cultural nu îşi regăseşte liniştea după problemele din perioada pandemiei. Frecvent, în spaţiul public ajung diverse scandaluri din interiorul unor instituţii culturale respectabile.

Instrumentiştii sindicalişti ai Filarmonicii de Stat din Sibiu au anunţat că vor concerta cu banderole albe, în semn de protest faţă de conducerea instituţiei, care la rândul ei a răspuns dur acuzaţiilor.

Potrivit sindicatului instrumentiştilor din Filarmonica sibiană: "Sindicaliştii continuă acţiunea cu banderole albe! Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) continuă acţiunile pentru a atrage atenţia autorităţilor şi a opiniei publice, ca urmare a lipsei totale de disponibilitate arătată de către conducerea instituţiei pentru rezolvarea problemelor existente. Începute în urmă cu 10 zile, acţiunile artiştilor din cadrul SAIFS continuă şi în perioada următoare, din cauza refuzului constant al conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu de a remedia problemele semnalate de către sindicalişti. Astfel, membrii de sindicat vor purta banderole albe la braţ (...) pentru a atrage atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra situaţiei create în cadrul instituţiei, fără a afecta în niciun fel actul artistic prezentat spectatorilor din sală. Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu a debutat acţiunea în 23 februarie 2023 pentru creşterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituţiei conform Transparenţei Instituţionale şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie şi în susţinerea trompetistului Dumitru Trocin, căruia conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioadă nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câştigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020". La acuzele sindicaliştilor, conducerea Filarmonicii sibiene a răspuns printr-un comunicat de presă, în care managerul Cristian Lupeş califică informaţiile prezentate de sindicalişti drept "speculaţii la limita legii şi a bunului simţ": "Anul 2022 a fost unul deosebit de bun pentru Filarmonica de Stat Sibiu, cu semnificative creşteri la toţi indicatorii, fie că vorbim despre numărul de evenimente culturale organizate, spectatori, încasări sau investiţii. În urma finalizării evaluării managementului Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru anul 2022, comisia de evaluare stabilită prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu nr. 16/2023 a acordat nota 10. Comisia de evaluare a acordat nota maximă în urma unei analize foarte complexe asupra activităţii instituţionale din anul 2022. Consider că rezultatul evaluării reflectă în mod obiectiv munca noastră. Am reuşit să îndeplinim ţintele stabilite, să răspundem tuturor provocărilor şi chiar să facem paşi importanţi în misiunea noastră de a oferi un model de funcţionare european.

Iniţiativa artistică este dublată de un efort semnificativ al echipei administrative, pe care o coordonez împreună cu cei doi directori, doamna Mariana Preda şi domnul Remus Rus, iar toate proiectele noastre sunt posibile datorită sprijinului constant şi consistent de care ne bucurăm din partea Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, tuturor partenerilor instituţionali, comerciali, culturali şi media, cărora le mulţumim", se arată în comunicatul conducerii Filarmonicii sibiene.

Managerul Cristian Lupeş a mai mai precizat referitor la trompetistul apărat de sindicat că "a participat şi a câştigat concursul de angajare din ianuarie 2020 pentru un post de artist instrumentist pe durată nedeterminată: "După anunţarea rezultatului concursului, Filarmonica a înregistrat cererea acestuia de a i se încheia un contract pe durată determinată, muzicianul motivând nevoia de a beneficia la cerere de subvenţia legală pentru cazare. Conducerea a aprobat cererea, a emis conform legii decizia de angajare pe durată determinată, atacabilă în termen de 20 de zile la Tribunalul Sibiu. Conform legii, contractele pe durată determinată pot avea o durată maximă de 36 de luni (3 ani). La încheierea acestei perioade, respectiv din anul 2023, conform legii, angajatul poate beneficia cu acordul părţilor de un nou contract individual de muncă pe durată determinată pentru o perioadă de maxim 3 ani. Urmând procedurile legale, după consultarea şi avizul pozitiv al Consiliului Administrativ, i s-a oferit angajatului un nou contract individual de muncă pe durată determinată. Angajatul a refuzat să îl semneze, dar noi încă păstrăm deschisă această opţiune şi aşteptăm revenirea colegului nostru la sediu, ca membru al orchestrei. Legea nu permite transformarea unui contract individual de muncă pe durată determinată în contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Pentru că ne dorim să colaborăm mai departe cu colegul nostru, Filarmonica i-a oferit, în această săptămână, un contract de colaborare în orchestră pe care acesta l-a acceptat. Însă cerinţa sindicatului de a transforma un contract individual de muncă pe perioadă determinată în contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată depăşeşte prevederile legale".

Acesta a adăugat că în legătură cu transparenţa instituţională, organismele de consultare pe care, legal, instituţia le are la dispoziţie sunt Consiliul Administrativ - cu rol deliberativ - şi Consiliul Artistic - cu rol consultativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb