• Tranşa de împrumut va fi eliberată la mijlocul lunii iulie, dacă Grecia aprobă noul plan de austeritate
• Oficialii UE şi FMI, în vizită neaşteptată la Atena
• Demonstraţiile şi grevele continuă
Miniştrii finanţelor din zona euro au decis, duminică seara, să amâne decizia finală privind acordarea următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul de urgenţă de 110 miliarde euro convenit anul trecut cu Grecia, solicitând guvernului elen adoptarea noilor măsuri de austeritate pentru deblocarea fondurilor. Oficialii europeni - care şi-au exprimat, ieri, optimismul cu privire la realizarea de către Grecia a reformelor necesare - estimează că plata tranşei va fi făcută până la mijlocul lunii iulie.
Grecia, ţară puternic îndatorată, are nevoie de aceşti bani până la jumătatea lunii viitoare ca să evite intrarea în incapacitate de plată.
"Ca să trecem la plata tranşei următoare trebuie să fim siguri că Parlamentul elen va da votul de încredere guvernului şi va susţine programul de austeritate, astfel că vom lua o decizie la începutul lunii iulie", a declarat ministrul belgian al finanţelor, Didier Reynders.
Legislativul grec a început, ieri, să dezbată planul privind noile reduceri de cheltuieli bugetare şi privatizarea activelor statului, iar astăzi ar urma să fie acordat votul de încredere noului Cabinet, după remanierea efectuată vineri.
Premierul elen George Papandreou le-a cerut grecilor să susţină măsurile de austeritate, în vederea evitării unui faliment "catastrofal". Oficialul elen cere acceptarea majorărilor de taxe, a reducerilor de cheltuieli şi a privatizărilor. "Consecinţele unui faliment violent sau ale ieşirii din zona euro vor fi catas-trofale pentru populaţie, bănci şi pentru credibilitatea ţării", a afirmat Papandreou.
Dar, măsurile de austeritate au adus ieri, din nou, demonstranţii pe străzile Atenei, în faţa clădirii Parlamentului. De această dată, însă, nu au avut loc violenţe între manifes-tanţi şi forţele de ordine.
Tot ieri, lucrătorii din sectorul electricităţii au declanşat o grevă de 48 de ore, generând întreruperi în furnizarea de energie electrică. Lucrătorii se opun astfel planului de privatizare a companiei naţionale de elec-tricitate (DEH).
Pentru astăzi, sindicaliştii eleni au programat noi demonstraţii, iar pentru data de 24 iunie a fost anunţată greva lucrătorilor din porturile Greciei.
Săptămâna aceasta, inspectori ai UE şi FMI vor face o vizită neaşteptată la Atena, ca să discute cu noul ministru al finanţelor, Evangelos Venizelos, spun unele surse anonime, citate de presa internaţională. Potrivit acestora, "întrevederea va avea loc marţi sau miercuri".
• Un nou program de sprijin în iulie
Miniştrii finanţelor din zona euro au mai anunţat că vor întocmi un al doilea program de sprijin pentru Grecia, care va fi prezentat la începutul lunii iulie. Acesta va cuprinde noi împrumuturi şi o contribuţie a creditorilor privaţi ai statului elen, care vor trebui să-şi menţină expunerea pe Grecia, prin achiziţii voluntare de noi obligaţiuni guvernamentale când titlurile deţinute ajung la maturitate. Miniştrii europeni nu au precizat suma următorului pachet de sprijin.
Conform unor surse oficiale din zona euro, citate de agenţia Reuters, noul acord de finanţare externă des-tinat Greciei se va derula până la finele lui 2014 şi va avea o valoare de 120 miliarde euro: împrumuturi de urgenţă de 60 miliarde euro, o contribuţie de 30 miliarde euro a investitorilor privaţi şi 30 de miliarde euro din privatizări.
• Capacitatea EFSF, majorată
Capacitatea potenţială de creditare a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) va fi majorată de la 440 miliarde euro - cifră stabilită pentru prezent, anunţă directorul general al EFSF, Klaus Regling.
"Vom spori suma garanţiilor acordate de statele din zona euro, de la 440 miliarde euro în prezent, la 780 miliarde euro în viitor", a subliniat Regling.
Cu o majoritate absolută în Parlament, de 155 de locuri din 300, premierul elen speră să obţină aprobarea planului de austeritate. Liderii partidelor din opoziţie, însă, au solicitat organizarea de alegeri anticipate.
•
Ministrul german al finanţelor, Wolf-gang Schaeuble, a declarat: "Grecia trebuie să-şi creeze singură condiţiile pentru eliberarea tranşei de împrumut în luna iulie. Grecia este vinovată pentru dificultăţile pe care le întâmpinăm acum".
•
Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, afirmă: "Sunt sigur că Grecia va reuşi să adopte deciziile necesare, deoarece alternativa - intrarea în incapacitate de plată, este mult mai gravă pentru această ţară".
•
Liderii zonei euro iau în calcul acordarea a numai jumătate din următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din finanţarea externă către Grecia, încercând să evite intrarea ţării în faliment şi, totodată, intensificând presiunile asupra guvernului în vederea reducerii datoriilor, conform Bloomberg. Statele zonei euro ar putea autoriza, în iulie, o plată de numai 6 miliarde euro către Grecia, iar următoarele tranşe vor fi condiţionate de progresul Atenei în privinţa atingerii ţintelor fiscale, a declarat ministrul belgian al finanţelor, Didier Reynders.
•
Miniştrii de finanţe din zona euro se întrunesc în 3 iulie, într-o reuniune extraordinară, ca să finalizeze ajutorul financiar pentru Grecia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2011, 01:13)
Eu sunt foarte multumit cu aceasta solutie.Acesta va da din nou, o nesperata ocazie., unora ce fecventeaza circiumile de pe Str. Doamnei, sa se uite cu atentie la crenelurile BNR. Iar acolo ce sa vezi: tinere domnite fluturind la fereste, sfaturi pentru "jucatorii" pe piata DOREX. Si gici cum din nou pentru a mia oara, BNR nu va atinge tinta de inflatie. Si unora le vor mai creste citeva apartamente, la Cannes si Monte Carlo. Si pe urma BNR ne va certa pe noi ceilalti.Ca o muma adevavata pentru unii si ca o ()iuma..pentru altii...