"Bank of America" Corp., a doua mare bancă din Statele Unite, a ajuns la un acord amiabil cu autorităţile americane de reglementare, urmând să plătească o amendă de 16,65 miliarde de dolari ca să pună capăt acuzaţiilor potrivit cărora i-a indus în eroare pe investitori ca să cumpere titluri riscante garantate ipotecar. Aceste titluri s-au aflat la originea crizei financiare globale din 2008.
Înţelegerea anunţată ieri de Departamentul de Justiţie de la Washington prevede ca "Bank of America" să plătească o amendă de 9,65 miliarde de dolari, la care se adaugă despăgubiri de aproximativ şapte miliarde de dolari către persoanele care au luat împrumuturi ipotecare. Amenda este cea mai mare impusă vreodată unei companii din SUA.
Directorul "Bank of America", Brian Moynihan, a declarat: "Credem că această înţelegere este în interesul acţionarilor noştri şi ne permite să continuăm să ne concentrăm pe viitor".
"Bank of America" a informat că acordul cu autorităţile îi va reduce profitul brut în trimestrul al treilea cu aproximativ 5,3 miliarde de dolari, respectiv 43 de cenţi pe acţiune.
Amintim că, în luna iulie, divizia bancară din cadrul "Bank of America" a ajuns la un acord amiabil cu autorităţile SUA, în baza căruia plăteşte 16,6 milioane de dolari ca să scape de acuzaţiile potrivit cărora a procesat tranzacţii pentru traficanţii de droguri. Conform Departamentului Trezoreriei, banca a procesat, în perioada 2005-2009, câteva sute de tranzacţii pentru traficanţi de droguri supuşi sancţiunilor SUA. În plus, autorităţile de la Washington susţin că "Bank of America" nu a raportat la timp conturile în cauză.
Costurile legale suportate de bancă au determinat scăderea profitului acesteia în trimestrul al doilea din 2014, la 2,3 miliarde de dolari, de la 4 miliarde dolari în aceeaşi perioadă din 2013.