Bank of Cyprus a ieşit din acţionariatul Banca Transilvania

E.D.
Bănci-Asigurări / 21 aprilie 2014

Bank of Cyprus a ieşit din acţionariatul Banca Transilvania

Bank of Cyprus a vândut, pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), deţinerea pe care o avea la Banca Transilvania (simbol TLV) prin trei deal-uri realizate în şedinţa bursieră de vineri, la ora 16:17.

SIF Moldova (simbol SIF 2) a achiziţionat cele 77.225.000 de acţiuni TLV pe BVB, la un preţ mediu de 1,67 lei/acţiune, valoarea tranzacţiei plus comision fiind de 130.448.856 lei.

În urma tranzacţiei, SIF Moldova deţine 188.213.980 de acţiuni TLV.

Potrivit unui raport emis de Bank of Cyprus, 52% din totalul de 220.461.952 de acţiuni a fost vândut direct de Banca Cipriotă iar 48% indirect, printr-o subsidiară deţinută în totalitate, Salecom Ltd.

9,99 din acţiunile Băncii Transilvania au fost tranzacţionate la Bursă, cu o valoare cumulată de 368.170.705 lei.

Tranzacţiile au fost realizate la preţul de 1,67 lei/acţiune, cu 7,73% sub ultima cotaţie de ieri din piaţa principală, de 1,81 lei/acţiune. La această cotaţie, Banca Transilvania este evaluată la 3,684 miliarde lei (826 milioane euro). La momentul realizării deal-urilor, în piaţa principală acţiunile băncii erau cotate la 1,8 lei, cu 0,55% sub închiderea de ieri, iar operaţiunile însumau 70.000 de lei.

Potrivit unor surse din piaţă, SIF Moldova (SIF 2) ar fi cumpărat o parte din acţiunile TLV tranzacţionate astăzi.

La 30 iunie 2013, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) deţinea 14,6% din acţiunile TLV, Bank of Cyprus deţinea 5,19%, SIF Moldova (simbol SIF2) 5% iar Fondul Proprietatea (simbol FP) deţinea 2,9%.

Ziarul BURSA a scris, în urmă cu câteva luni, despre negocierile de vânzare a unor acţiuni ale Băncii Transilvania.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania a fost trimis în judecată, în iulie 2010, de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii pe care o conduce.

În urmă cu două săptămâni, Ciorcilă s-a prezentat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru judecarea recursului procurorilor în procesul în care este investigat modul în care Bank of Cyprus a ajuns să deţină 9,7% din acţiunile TLV.

Acuzaţii au fost achitaţi, până acum, atât de Tribunal, cât şi de Curţile de Apel, însă în recursul de la ÎCCJ, procurorii au adus ca probă şi un raport realizat de firma americană de consultanţă Alvarez&Marsal (A&M), la solicitarea Băncii Centrale a Ciprului, care arăta că dovezile prezentate în instanţele româneşti sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

Procurorii îl acuzau pe Horia Ciorcilă că a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania şi, ulterior, pe 7 decembrie 2009, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore "Dodworth Limited" cu sediul în Cipru (controlată de el), un număr total de 8,92 milioane de titluri ale Băncii Transilvania, în valoare de 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb