"Red Kite Management" Ltd., cel mai mare fond speculativ din lume pe segmentul metalelor, acţionează în instanţă banca britanică "Barclays" Plc pentru abuz pe piaţa cuprului, pretinzând că aceasta i-a provocat pierderi de cel puţin 850 de milioane de dolari între anii 2010 - 2013.
Cazul pune un fond de hedging de două miliarde de dolari împotriva unei bănci care a fost afectată de o serie de scandaluri în anii precedenţi, inclusiv de amenzi mari pentru manipularea indicelui de referinţă Libor.
"Red Kite" pretinde că "Barclays" i-a permis personalului său să împărtăşească informaţii confidenţiale privind poziţiile fondului cu traderii de la Bursa Metalelor din Londra (LME), conform documentelor depuse la Curtea Supremă a Regatului Unit. Acestea mai arată că traderii "Barclays" au utilizat informaţiile privind poziţiile "Red Kite" ca să profite prin plasarea de tranzacţii opuse.
Procesul a fost înaintat în octombrie 2016, însă a fost dezvăluit recent.
"Red Kite" pretinde că banca "a încercat să manipuleze LME prin preţuri crescute artificial". Mai precis, fondul susţine că banca a manipulat cotaţiile de închidere, care sunt referinţe utilizate la scară largă de către traderi.
Într-un document separat, "Barclays" a negat toate acuzaţiile aduse, afirmând că nu a utilizat în mod necorespunzător informaţiile confidenţiale ale "Red Kite".
"Red Kite", care a luat fiinţă în 2005, este unul dintre puţinele fonduri speculative "rămase în viaţă" pe segmentul materiilor prime, după ce rivalii majori şi-au închis operaţiunile, în ultimul deceniu.