Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, ieri, că protestul parlamentarilor USR în plenul Camerei Deputaţilor vizează faptul că nu au fost lăsaţi să susţină amendamentele la modificările statutului magistraţilor, el acuzând majoritatea că nu face altceva decât să funcţioneze ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea.
"Ce s-a întâmplat astăzi (n.r. ieri) în şedinţa Parlamentului României arată ce se întâmplă într-o ţară când o persoană cu probleme penale conduce România. Liviu Dragnea şi PSD sacrifică tot, orice principiu parlamentar. S-a ajuns la declaraţii de modul: nu putem avea dezbateri pe o lege despre funcţionarea Justiţiei şi s-a refuzat în mod incredibil dezbaterea sub pretextul că chestiunile de procedură au consumat tot timpul şi, vezi Doamne, nu mai putem dezbate. (...) Este un abuz fără precedent pentru că întregul Guvern şi întreaga majoritate nu fac altceva decât să funcţioneze ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea", a afirmat Barna, după ce deputaţii Uniunii au protestat la Tribuna Camerei, afişând hârtii pe care scria "Hoţii".
El a spus că urgenţa adoptării proiectului de modificare a statutului magistraţilor nu o înţelege nimeni, "în afară de Liviu Dragnea".
"Din această perspectivă, noi am decis ca susţinerea amendamentelor, susţinerea argumentelor pe care noi, ca cetăţeni, ca parlamentari trimişi de cetăţeni în Parlament, le avem faţă de această lege trebuiau să fie auzite. Şi de aceea am fost la tribuna Parlamentului, l-am susţinut pe colegul meu Stelian Ion, care este un erou, din punctul nostru de vedere, am susţinut aceste amendamente dincolo de opoziţia şi de statul paralel pe care PSD ni l-a servit astăzi continuând acest simulacru de şedinţă", a adăugat Barna, citat de Agerpres.
Barna a menţionat că toate aceste lucruri se întâmplă "într-un moment delicat pentru România".
"În acest moment delicat pentru România din cauza decesului regelui Mihai I, această şedinţă nu ar fi trebuit să aibă loc. Numai că lupta noastră şi manifestarea noastră de opoziţie s-a datorat faptului că exact asta sperau Liviu Dragnea şi PSD să se întâmple, ca oamenii decenţi să nu acţioneze. Am ajuns aici după 27 de ani ca România să fie condusă de o persoană cu probleme penale care să impună agenda publică, tocmai pentru că oamenii decenţi mereu s-au retras şi mereu au considerat: nu se face, hai să fim simţiţi, hai să nu arătăm. Şi în felul asta, infractorii şi persoanele condamnate au ajuns să ne conducă. Lucrul ăsta nu poate să mai continue şi asta este ceea ce a exemplificat USR astăzi: când abuzul este unul evident, trebuie să acţionăm ferm", a mai spus liderul USR.
Barna a subliniat că deputaţii USR au citit, în plen, amendamente şi argumente, în timp ce preşedintele de şedinţă şi PSD au votat "numere marginale". "Despre asta vorbim, despre o falsă dezbatere, o dezbatere inexistentă, despre argumente. Cam asta este România în momentul ăsta în Parlament", a adăugat liderul USR.
El a apreciat că legea va fi contestată şi la Curtea Constituţională deoarece "foarte multe prevederi din această lege sunt departe de a intra sub umbrela Constituţiei".
"Dincolo de asta, vorbim despre un abuz şi despre o ignorare completă de către PSD a oricărui mesaj al societăţii", a mai spus Barna.
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor s-a desfăşurat, aproximativ o jumătate de oră, în paralel cu protestul declanşat spontan miercuri de grupul deputaţilor USR. În timp ce deputatul USR Stelian Ion citea la o portavoce amendamentele depuse de USR la legile Justiţiei, preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, a decis continuarea lucrărilor, după o scurtă pauză.