Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier se gândeşte ca un acord de asociere de tipul celui încheiat cu Ucraina să stea la baza viitoarei relaţii între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, au declarat miercuri surse diplomatice pentru Reuters.
Francezul, care a condus negocierile cu privire la modalităţile Brexitului, a fost însărcinat să conducă a doua fază a negocierilor cu Londra, care urmează să definească, până la sfârşitul anului, modalităţile viitoarei relaţii - mai ales în privinţa schimburilor comerciale - între cele două părţi.
Michel Barnier, care s-a întâlnit - cu uşile închise - cu reprezentanţii Celor 27, a subliniat că blocul european nu va ceda nimic în privinţa principiilor sale fundamentale, adaugă sursa citată.
Împreună cu echipa sa, Barnier este pregătit să înceapă să negocieze peste trei săptămâni cu delegaţia britanică şi să discute în paralel cu privire la alte numeroase subiecte.
El consideră că relaţiile comerciale şi problema drepturilor de pescuit sunt cele mai sensibile două domenii şi totodată cele mai susceptibile să conducă la o ruptură a negocierilor viitoare.
Pe planul relaţiilor economice, europenii vizează un acord de liber-schimb, un acord cu privire la pescuit şi un mecanism cu privire la applicarea unui tratament egal şi o concurenţă echitabilă, prin menţinerea reglementărilor care încadrează procedurile subvenţăiilor publice.
Londra şi europenii urmează de asemenea să negocieze acorduri în domeniile securităţii interne şi externe, politicii extrene şi cooperării în domeniul Apărării.
Negociatorii europeni doresc totodată un acord de guvernanţă în vederea rezolvării viitoarelor litigii.
Negocierile urmează să se desfăşoare în perioada tranziţiei, care începe sâmbătă şi în timpul căreia Regatul Unit, în pofida faptului că a ieşit din Uniunea Europeană, se va supune în continuare reglementărilor europene şi obligaţiilor comunitare.
Această perioadă de tranziţie se încheie la sfârşitul lui decembrie, iar Guvernul lui Boris Johnson a exclus în mod categoric orice prelungire.
Michel Barnier a precizat că UE urmează să procedeze în iulie la o evaluare a progreselor înregistrate până atunci.