BAROMETRU DEZVOLTARE DURABILĂ 83% dintre cetăţeni, nemulţumiţi de situaţia economiei naţionale

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie 2021

83% dintre cetăţeni, nemulţumiţi de situaţia economiei naţionale

. Datele mai arată că 68% dintre cetăţeni consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită, Dintre respondenţii la cercetarea respectivă, doar 23% consideră că ne îndreptă într-o direcţie bună, în timp ce 9% nu ştiu sau nu au răspuns la întrebarea respectivă.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 decembrie 2020- 20 ianuarie 2021, pe un eşantion stratificat bistadial de 1131 de persoane, datele fiind culese prin metoda interviului telefonic. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

În privinţa celor mai importante probleme cu care se confruntă ţara noastră, 50% dintre respondenţi susţin că una dintre acestea este sistemul de sănătate, în timp ce 38% afirmă că o problemă majoră este sistemul educaţional. Doar 16% menţionează drept problemă majoră creşterea preţurilor, 15% valoarea punctului de pensie, 13% protecţia locurilor de muncă şi 12% şomajul. Nivelul impozitelor şi taxelor este considerat drept unul acceptabil din moment ce doar 4% dintre respondenţii la barometru au afirmat că plata acestora constituie o problemă, în timp ce doar 6% consideră că infracţionalitatea este prea mare în ţara noastră.

Din păcate, doar 3% dintre respondenţi afirmă că o problemă majoră o reprezintă protecţia mediului înconjurător, fapt care reflectă de fapt situaţia gravă cu care se confruntă acest domeniu în ţara noastră.

Chiar dacă nu sunt foarte optimişti cu privire la economia naţională, cetăţenii au cu totul alte evaluări când este vorba despre finanţele propriei gospodării: 65% afirmă că situaţia financiară a gospodăriei lor este în acest moment bună sau foarte bună.

23% dintre cetăţeni consideră că este nevoie de investiţii masive în sănătate, 22% ar orienta fondurile către educaţie, 19% către agricultură, 9% în infrastructură, în timp ce doar 16% susţin că e nevoie de investiţii în economia reală (5% în industrie, 4% în construcţii, 3% în transporturi, 2% în comerţ şi 2% în servicii).

În privinţa trecerii la moneda unică europeană - euro - , barometrul arată că 52% dintre cetăţeni sunt de acord cu luarea acestei măsuri, în timp ce 39% sunt împotrivă, iar 9% nu ştiu sau nu au răspuns întrebării respective.

Dintre respondenţii care au spus că au un loc de muncă, doar 29% sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă din România la acest moment - o cifră îngrijorătoare, care, conform autorilor barometrului, poate fi legată de procentul celor care, deşi au un loc de muncă, sunt ameninţaţi de riscul sărăciei (15,7% dintre angajaţi în 2019, potrivit Eurostat).

Pesimismul este prezent şi în evaluarea nivelului de trai. Doar 21% dintre respodenţi spun că nivelul de trai a crescut comparativ cu anii anteriori.

Sectorul bancar contribuie foarte puţin la îmbunătăţirea dezvoltării României, consideră respondenţii la barometrul citat. 69% dintre ei arată că băncile din ţara noastră contribuie foarte puţin la îmbunătăţirea nivelului de dezvoltare, în timp ce doar 20% consideră suficientă contribuţia sistemului bancar la dezvoltarea economică a României.

Situaţia este un pic mai bună în privinţa investiţiilor străine de capital. Conform a 51% dintre respondenţi acestea nu prea ajută dezvoltarea României, în timp ce doar 38% consideră că investiţiile respectivă contribuie mult la dezvoltarea economică a ţării.

81% dintre cetăţeni consideră că au spirit întreprinzător, dar când vine vorba despre firmele existente în ţara noastră, părerile sunt împărţite în privinţa companiilor inovatoare: 42% consideră că firmele înfiinţare aduc ceva nou, în timp ce 41% afirmă contrariul.

63% dintre respondenţi consideră că mediul de afaceri din ţara noastră este unul favorabil dezvoltării durabile, iar 66% afirmă că mediul de afaceri e favorabil funcţionării firmelor deja existente în piaţă.

În privinţa măsurilor luate în ultimul an de către autorităţi pentru sprijinirea mediului de afaceri, 60% dintre respondenţii la barometru susţin că sunt nemulţumiţi de sprijinul acordat IMM-urilor, în timp ce doar 30% se declară mulţumiţi, iar 10% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cetăţenii au păreri împărţite cu privire la munca flexibilă şi la telemuncă. 47% sunt mulţumiţi de sprijinul oferit de stat pentru munca flexibilă, în timp 41% sunt nemulţumiţi, iar 53% se declară de acord cu munca de acasă (telemunca), faţă de 38% care sunt nemulţumiţi.

Criza Covid-19 este resimţită la nivelul populaţiei. Doar 10% spun că, faţă de anul trecut, acum sunt mai multe posibilităţi de a găsi un loc de muncă. De asemenea, 78% cred că, în raport cu anul precedent, sunt mai mulţi şomeri, lucru confirmat şi de faptul că între mai 2020 şi ianuarie 2021 autorităţile au înregistrat un plus de 42.600 şomeri.

65% dintre români afirmă că ştiu persoane afectate de situaţia din 2020 care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în situaţia de a şi-l pierde. Din totalul eşantionului cuprins în barometrul realizat pentru Departamentul de Dezvoltare Durabilă, doar 15% dintre respondenţi spun că pandemia Covid-19 a avut un impact considerabil asupra locului de muncă sau afacerii în care sunt implicaţi. 27% susţin că impactul a fost redus, în timp ce 58% dintre respondenţi nu au evaluat impactul asupra locului de muncă sau afacerii.

Autorii barometrului afirmă că evaluările despre economie şi piaţa muncii în contextul Covid-19 sunt influenţate de resursele materiale şi educaţionale ale respondenţilor. Cei cu resurse mai multe (nivel de trai ridicat, loc de muncă, studii superioare) sunt semnificativ mai optimişti şi mai puţin afectaţi de pandemie.

Reprezentanţii Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă concluzionează, în urma rezultatului acestui barometru, că există un risc major al adâncirii inegalităţilor decât al plafonării lor, într-un context de mare incertitudine. În plus, evaluările românilor sunt puternic corelate, semn că ele fac parte dintr-un sistem relativ omogen de interpretare a realităţii economice şi sociale curente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. imi pare rau ca trebuie sa o spun dar procentul celor care nu cred ca directia este buna este aproape similar si cu procentul celor cu mintea odihnita, ca sa fiu politicos, nu poti ca in plina pandemie si cu masuri de reparare a cea ce au stricat cei dinainte,sa mai ai si alte pretentii dupa cinci luni de guvernare,fiindca in 2020 nu au putut sa guverneze ,cu psd majoritar, dar de unii sunt amnezici, tot ca sa fiu politicos

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb