Băsescu: "Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, retrimit bugetul în Parlament"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 25 noiembrie 2013

Băsescu: "Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, retrimit bugetul în Parlament"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustibil, propusă de Guvern.

Domnia sa a precizat: "O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat, iar apoi îl voi ataca şi la Curtea Constituţională a României (CCR)".

Totodată, şeful statului a explicat că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi "înghiţit" de creşterile de preţuri.

Astfel, Băsescu i-a lansat primului ministru Victor Ponta o propunere de a renunţa la introducerea acestei taxe, sfătuindu-l "să privească în propriul buget".

Potrivit preşedintelui, inflaţia va ajunge anul viitor la 3,5%-3,6%. "Cred că vom avea o creştere de inflaţie de cel puţin 3,5%, adăugată pe inflaţia anunţată de Banca Naţională", a mai spus Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a menţionat că susţine "fără rezerve" indexarea pensiilor cu 3,66%, acordarea burselor suplimentare, dar şi majorarea cu 10% a salariilor cadrelor didactice.

"Nu am atacat la CCR decât tangenţial conţinutul memorandumului de înţelegere cu Rompetrol"

În ceea ce priveşte Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere cu Rompetrol, şeful statului a precizat că memorandumul a rămas în vigoare. Domnia sa a subliniat: "Eu nu am atacat la CCR decât tangenţial conţinutul memorandumului. Acest lucru l-a făcut un grup parlamentar în vară. Fondul atacului meu la CCR a fost pe tratamentul egal pentru persoanele şi companiile din România. Acordurile între un agent economic şi Guvern sunt responsabilitatea Guvernului. Declaraţiile premierului îmi ridică foarte multe probleme. El trebuia să ştie care a fost conţinutul întâmpinării la Curte făcut de preşedinţie".

OUG 26 se află la Parlament, potrivit şefului statului

Traian Băsescu a dorit să precizeze şi faptul că afirmaţia lui Ponta conform căreia şeful statului a contestat la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa privind majorarea indemnizaţiilor membrilor Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) şi Consiliilor de Administraţie (CA), reprezintă "o probă de superficialitate".

Astfel, preşedintele ţării a precizat: "Îl voi cita pentru prima dată pe premier ca pe un clasic. El afirmă că am contestat la CCR OUG 26. Afirmaţia este o probă de superficialitate. I-am trimis chiar dânsului acea lege, pentru că am trimis-o înapoi la Parlament. Grupul parlamentar al USL a fost nevoit să reanalizeze punerea managerilor la dispoziţia clientelei politice. Nu am trimis această OUG 26 la CCR, ci la Parlament, în încercarea de a găsi o soluţie cu Parlamentul, înainte de a o trimite CCR. De altfel, niciodată nu am avut practică să atac întâi la CCR, ci întâi am încercat o soluţie cu Parlamentul. Ordonanţa 26, care vizează veniturile clientelei politice, se află la Parlament".

Totodată, preşedintele consideră că premierul ar trebui să respecte legea şi instituţiile statului, dacă doreşte o colaborare bună. "Dacă ar vrea să avem o bună colaborare, premierul ar trebui să facă două lucruri: să respecte legea şi să respecte instituţiile statului. În acel moment, relaţiile dintre noi ar fi perfecte".

Premierul Victor Ponta declara vineri, la Palatul Victoria, că în cazul în care preşedintele ţării va respinge bugetul pe 2014, nu vor putea fi acordate indexările de pensii, bursele şi salariile pentru profesori. De asemenea, oficialul sublinia şi faptul că nu va putea fi mărit nici salariul minim garantat şi nici gradul de cofinanţare a fondurilor europene. Ponta atrăgea atenţia şi asupra ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor membrilor AGA şi CA, deoarece domnia sa consideră că, prin intermediul acesteia, ar putea fi limitate salariile managerilor la cel mult şase ori salariul pe ramură. Premierul preciza că salariile acestora ar putea deveni oricât, dacă ordonanţa va fi declarată neconstituţională. "Era singura cale prin care, pe de o parte, se acordă salarii bune, stimulative pentru managerii privaţi, dar în acelaşi timp exista o limită", aprecia vineri Victor Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb