Listarea la bursă a marilor companii ar asigura transparenţă în procesele de privatizare, în detrimentul partenerilor strategici, a declarat recent preşedintele suspendat Traian Băsescu, cu ocazia Târgului Bursier. În opinia domniei sale, prin listarea acţiunilor marilor companii la bursă, se vor putea evita negocierile purtate în spatele "uşilor închise", cu "contracte secrete" şi "clauze de secretizare pe viaţă". "O politică corectă de listare la bursă a marilor companii şi de renunţare la teoria partenerului strategic, care ajunge să fie pomenit în adevărate campanii de presă cu suspiciuni mari, cu mari semne de întrebare asupra valorii de privatizare a companiei, toate acestea pot fi evitate dacă luăm decizia corectă şi să valorificăm avantajele de a avea o bursă de valori ", a declarat Traian Băsescu.
Băsescu recomandă societăţii Transgaz să urmeze exemplul privatizării Transelectrica
Transgaz ar trebui să urmeze modelul de privatizare a Transelectrica, ale cărei acţiuni listate la bursă au dat companiei o valoare pe care nicio negociere cu uşile închise şi cu clauze de secretizare nu ar fi dat-o, a spus Traian Băsescu.
"Cele 10% din acţiunile companiei Transelectrica au dat o valoare societăţii, pe care nicio negociere cu uşile închise şi cu clauze de secretizare nu ar fi dat-o, de aceea nu văd nici compania Transgaz privatizată decât prin listarea la Bursa de Valori, unde să crească uşor", a spus Traian Băsescu.
Prezent la deschiderea celei de-a doua ediţii a Târgului Bursier, preşedintele suspendat a evidenţiat rolul pe care îl are Bursa de Valori Bucureşti în economia naţională şi a subliniat puţinul sprijin politic de care aceasta se bucură din partea politicienilor.
"Este prea multă reţinere din partea politică în a împinge societăţile care trebuie privatizate către Bursa de Valori Bucureşti. Nimeni nu vorbeşte de listarea a 50-60% din capitalul unei companii. Transelectrica este un exemplu de ce poate face statul în favoarea sa, a companiei şi nu în ultimul rând al pieţei de capital", a declarat Băsescu, citat de NewsIn.
Acţiunile companiei Transelectrica se tranzacţionează începând din 29 august 2006 la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Capitalul social al companiei este aproximativ 732,97 milioane de lei, divizat în aproximativ 73,29 milioane de acţiuni. Statul deţine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind deţinut de Fondul Proprietatea. Transelectrica a afişat, pentru anul 2006, un profit de 280,76 milioane lei (83 milioane euro), de 3,4 ori mai mare decât cel din 2005.
"Trebuie să valorificăm avantajele de a avea o bursă care s-a dezvoltat şi a devenit transparentă. Unul dintre marile dezavantaje ale bursei este că nu plăteşte comisioane ilegale", a mai spus Băsescu.În opinia preşedintelui, cele mai curate achiziţii rămân cele efectuate prin Bursă.
Traian Băsescu: Cel mai mare beneficiar al economiilor populaţiei sunt băncile şi hipermarket-urile
Cel mai mare beneficiar al utilizării economiilor populaţiei sunt băncile şi hipermarket-urile, a declarat Traian Băsescu.
Acesta a subliniat că, dincolo de listări de noi companii, bursa de valori trebuie să se adreseze fiecărui om care are economii, aceasta fiind una dintre misiunile sale principale. "Populaţia poate dobândi încredere în bursă şi poate face din aceasta un mijloc de a-şi spori veniturile mult mai eficient decât depunerile în bănci. Nu fac o pledoarie împotriva depunerilor în bănci, dar bursa de valori este cu certitudine o alternativă la a pune banii într-un cont bancar şi poate aduce mult mai mulţi bani", a afirmat şeful statului.