Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, înainte de plecarea spre Consiliul European de la Bruxelles, că România nu va solicita CE impunerea de sancţiuni faţă de Federaţia Rusă în urma conflictului din Georgia. Şeful statului român şi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu au participat ieri la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată de preşedinţia franceză în exerciţiu a UE pentru analiza situaţiei din Georgia. ŢRomânia nu va solicita impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, pentru că ele nu vor face decât să îngheţe situaţia actuală, să creeze premise de tensiune în continuare. Uniunea Europeană trebuie să negocieze soluţiile din regiunea Mării Negre cu Federaţia Rusă" - a subliniat Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", înainte de plecarea spre Belgia.
Potrivit şefului statului, în baza experienţei din regiune şi a analizei rezultate după turneul diplomatic efectuat în Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova, Georgia şi Turcia, România distribuie un document, un non-paper, care cuprinde o analiză a situaţiei din regiune şi perspectivele evoluţiilor viitoare, precum şi un pachet de soluţii pe care autorităţile de la Bucureşti le au în vedere pentru ca statele mici şi mijlocii să se simtă în siguranţă iar evoluţiile în ceea ce priveşte crearea de alternative la aprovizionarea cu energie pentru Europa să rămână valabile.
Astfel, delegaţia ţării noastre a mers la Bruxelles cu o serie de propuneri, care nu vizează strict Georgia şi care sunt destinate să fie luate în analiză de statele membre ale Uniunii Europene şi de statele membre NATO.
"România face un apel la solidaritate transatlantică, în interiorul UE, în tratarea problemei regiunii caucaziene. Susţinem că soluţionarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre nu se poate face decât în limitele şi în baza dreptului internaţional, cu respectarea integrităţii teritoriale a statelor, a suveranităţii statelor, a independenţei fiecărui stat şi a principiului inviolabilităţii frontierelor" - a declarat Traian Băsescu.
Un alt element esenţial este, în opinia lui Traian Băsescu, ca UE să sprijine evitarea izolării Georgiei şi a Azerbaidjanului.
"Ţara-punte este, alături de Georgia, Azerbaidjanul şi trebuie să primească o atenţie deosebită din partea UE. Vom solicita ca, în perioada următoare, să se ofere o perspectivă europeană certă Republicii Moldova, şi anume începerea negocierilor şi accelerarea lor în vederea realizării unui Acord de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană" - a arătat şeful statului.
Preşedintele a subliniat că România rămâne consecventă şi susţine acordarea MAP pentru Georgia şi Ucraina. Totodată, după cum a subliniat Traian Băsescu, este necesară realizarea unui parteneriat UE - Azerbaidjan şi trebuie să continue ajutorul umanitar pentru Georgia iar UE să participe la efortul de reconstrucţie a acestui stat.
Şeful statului a reiterat faptul că analiza întocmită de autorităţile de la Bucureşti este un document secret, care însă va fi distribuit cancelariilor statelor membre ale UE şi NATO.
Băsescu a atenţionat, cu acest prilej, că în prezent există o situaţie fără precedent - încălcarea deciziilor Consiliului de Securitate al ONU privind integritatea teritorială a statelor.
"Situaţie fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, atât în Kosovo, cât şi în Osetia de Sud şi în Abhazia se încalcă decizii ale Consiliului de Securitate privind integritatea teritorială a statelor pe teritoriul cărora aceste regiuni se află. Trebuie evitat să intrăm într-o zodie, într-o perioadă nefastă, în care hotărârile Consiliului de Securitate nu mai sunt respectate de statele membre ONU şi de marile puteri. Garanţia pentru statele mici şi mijlocii este respectarea Cartei ONU şi a dreptului internaţional" - a subliniat Traian Băsescu.