Băsescu: Summit-ul NATO şi-a atins obiectivele

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2010

Summit-ul NATO de la Lisabona şi-a atins obiectivele propuse şi a dovedit soliditatea Alianţei, precum şi consolidarea parteneriatul cu UE, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, sâmbătă, la finalul evenimentului.

Şeful statului a subliniat că principalele reuşite ale summit-ului sunt lansarea noului concept strategic al NATO, stabilirea unei noi etape în prefigurarea pe termen lung a relaţiei NATO-Afghanistan şi reluarea raporturilor cu Federaţia Rusă, care, conform spuselor preşedintelui, "au îngheţat oarecum", după incidentele armate din Georgia, din 2008.

Potrivit şefului statului, NATO şi-a asuma trei sarcini: apărarea colectivă, gestionarea crizelor şi securitatea prin cooperare.

Băsescu a ţinut să precizeze, în acelaşi timp, că Acordul bilateral al României cu SUA devine parte a noului sistem de apărare antirachetă al NATO. "Cu această ocazie, cei care au mai criticat iniţiativa bilaterală româno-americană pot să înţeleagă ceea ce este de înţeles, şi anume că România a fost, poate, cel mult cu un pas înainte", a spus Traian Băsescu, citat de Mediafax. Preşedintele a menţionat că un alt obiectiv al României regăsit în documentul final al NATO este faptul că Alianţa îşi asumă responsabilitatea şi angajamentul pentru integralitatea teritorială a Georgiei şi a Republicii Moldova. Privind Afghanistanul, preşedintele a evidenţiat că obiectivul stabilit este ca procesul de predare a gestionării securităţii către forţele afghane de către NATO şi ISAF să se încheie la finele lui 2014. Forţele NATO se vor retrage din Afghanistan atunci când teritoriul ţării va fi securizat.

Presa străină: Băsescu, refuzat de Sarkozy şi Berlusconi

Preşedintele a susţinut, cu prilejul reuniunii de la Lisabona, că a discutat cu mai mulţi şefi de state despre integrarea ţării noastre în spaţiul Schengen. Imaginile prezentante de presa străină au scos la iveală un moment ciudat, în care preşedintele francez, Nikolas Sarkozy ar refuza să dialogheze cu reşedintele nostru. Scena, înregistrată de camerele de televiziune, s-a derulat vineri seara, în timpul "fotografiei de familie" care reuneşte şefii de stat şi de Guvern, potrivit publicaţiei Le Monde. "Nu am refuzat deloc să-i vorbesc", a replicat Sarkozy. "Am vorbit poate de 15 ori cu preşedintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult", a precizat preşedintele francez, citat de AFP. "Traian Băsescu s-a îndreptat apoi spre Silvio Berlusconi, şeful Guvernului italian. Acesta a părut de asemenea enervat de preşedintele român. Şi i-a transmis acest lucru printr-un gest dintre cele mai explicite", potrivit site-ul Le Post.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb