Liderii politici nu au făcut rabat nici în acest an de la mesajele bombastice privind Ziua Naţională a României, prin care au încercat să transmită semnale către alegătorii lor, dat fiind faptul că ne mai despart mai puţin de doi ani până la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Dacă pentru liderii coaliţiei de guvernare, optimismul a marcat mesajele transmise cetăţenilor, pentru reprezentanţiei opoziţiei politice 1 Decembrie a fost încă un prilej pentru a arăta problemele cu care se confruntă cetăţenii şi care s-au accentuat în acest an din cauza inflaţiei galopante şi a creşterii preţurilor la energie şi carburanţi, fapt ce a dus la majorări substanţiale de preţuri pentru toate produsele şi serviciile.
"La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfăşurare la graniţa de Est şi un obiectiv naţional către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spaţiul Schengen. Şi acum, ca şi la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda naţională sunt siguranţa, stabilitatea şi modernizarea României. Faţă de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme şi dezvoltare, precum şi protecţia oferită de NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie. Avem astăzi datoria de a depăşi orice diferenţe de suprafaţă şi a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes naţional, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine", a declarat premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
La rândul său, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD a afirmat: "Speranţa acestei naţiuni stă în copiii săi. (...) La fel cum acum 104 ani generaţia de atunci a înţeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toţii într-o singură ţară, generaţia actuală a luat o ţară distrusă de comunism şi a dus-o în Uniunea Europeană şi NATO. Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la spaţiul Schengen. Depinde doar de noi! (...) Pentru toţi copiii acestei naţiuni, trebuie şi noi să stăm uniţi şi să trecem peste toate provocările la care suntem supuşi de un război ilegal chiar la graniţele noastre şi de toate crizele suprapuse pe care le-a cauzat. Avem această datorie, pentru ca viitoarea generaţie să poată construi pe o fundaţie mult mai solidă".
Singurul care nu s-a încadrat în linia mesajelor transmise de Ziua Naţională a României a fost vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR care a transmis ieri un mesaj adresat vârstnicilor: "Am reuşit ca statul să joace un rol mai mare în finanţarea îngrijirii bătrânilor! De acum înainte, îngrijirea acestor persoane va fi susţinută cu cel puţin 30% de către stat. Deci nu doar susţinem bătrânii, ci şi reducem o parte din povara financiară suportată de administraţiile locale".
Principalul partid parlamentar de opoziţie, USR, a avut propria linie privind mesajele transmise către alegători de Ziua Naţională.
Cătălin Drulă, preşedintele USR a transmis iniţial un mesaj scurt în care a spus: "România a fost făcută de oamenii care n-au stat deoparte şi au pus cărămizi pentru viitor. Patriotismul înseamnă să ne uităm în ochii copiilor noştri şi să le putem spune că am făcut ce am putut mai bine pentru lumea lor".
Ulterior USR a postat pe pagina oficială de Facebook un clip video, în care liderul USR şi colegii săi au afirmat că luptă în fiecare zi pentru un viitor mai bun (Cătălin Drulă), că România trebuie să îşi valorifice resursele şi să devină independentă energetic (Cristina Prună), că e nevoie de reforma educaţiei (Ştefan Pălărie), de protecţia mediului (Daniela Buzoianu), de implementarea în totalitate a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Cristian Ghinea), de reformarea statului (Dan Barna), de reforma justiţiei (Stelain Ion) şi de anularea supraimpozitării salariilor mici (Claudiu Năsui).
Mai mult, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a declarat: "Anul acesta a fost unul greu pentru ţara noastră şi din păcate lucrurile nu se vor îmbunătăţi nici anul viitor dacă mergem tot aşa. România nu se poate dezvolta şi românii nu pot prospera dacă statul continuă ca până acum. Dacă politicile publice ale statului român rămân aceleaşi, nu au cum să producă rezultate diferite".
Fostul preşedinte al USR, actual lider al REPER, deputatul european Dacian Cioloş a spus: "Cred că avem nevoie să aducem 1 Decembrie mai aproape de intimitatea noastră, în interiorul familiilor noastre, să fie şi un prilej de bucurie interioară, dincolo de sărbătoarea în comunitate. (...) Uneori, cred că României îi lipseşte bucuria din ochii şi inimile cetăţenilor ei. Ştiu că decenii în şir am aşteptat să se schimbe politicienii care nu ne plăceau sau să se întâmple ceva miraculos şi mai ştiu că, în timpul acesta, am uitat să ne descoperim unii pe alţii, să simţim apartenenţa la neam, mai ales că pe mulţi dintre noi viaţa ne-a purtat prin pribegie.Eu cred că a fi român, a simţi fibra patriotică, una autentică din trăirea noastră şi nu din îndemnul unuia sau altuia, fără excese, fără încrâncenare, poate fi o bucurie simplă şi puternică pe care să ne-o oferim unul altuia, în momentele în care găsim şi trăim încrederea în noi".
George Simion, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, a condus la Alba Iulia, ca în ultimii ani, marşul unioniştilor, la care au participat membrii şi simpatizanţii AUR, dar şi fosta candidată la alegerile prezidenţiale din 2019, Ioana Bruynseels.
"Acest marş este un eveniment care înseamnă o posibilitate pentru ca românii să ajungă la Alba Iulia. Sunt cetăţeni care nu au ajuns niciodată la Alba Iulia şi noi, prin acest marş anual, le oferim posibilitatea de a ajunge în oraşul Unirii. Avem o energie deosebită cinstindu-ne eroii. Le urez celor de acasă «La mulţi ani!». Să trăiască România şi să o facem iarăşi mare. România va renaşte ca pasărea Phoenix, din propria cenuşă. O să ne ridicăm. Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât", a declarat George Simion.
"Alba Iulia este locul unde fiecare român ar trebui să ajungă măcar o dată. Ziua Naţională a României ar trebui să însemne pentru noi toţi unitate şi solidaritate. Cred că a venit momentul ca toţi cei care avem ceva de spus, toţi cei care ne dorim să facem ceva pentru România, să ne dăm mâna, să fim împreună, uniţi, şi în felul acesta să fim mai puternici. Să fim mai puternici pentru ţara aceasta şi pentru oamenii care trăiesc în ea, a transmis, înainte de a ajunge la Alba Iulia, Ioana Bruynseels".
La Alba Iulia au fost prezenţi, la parada militară organizată de autorităţi, premierul Nicolae Ciucă şi o parte din membrii Guvernului, dar şi fostul premier Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, care a fost însoţit şi de o parte dintre membrii formaţiunii politice pe care a înfiinţat-o după ce a plecat din PNL, în urma pierderii, în septembrie 2020, a alegerilor pentru preşedinţia acestui partid.