BBC: Trupele ucrainene se află acum la 30 km în interiorul Rusiei, recunoaşte Moscova

R.S.
Internaţional / 12 august

BBC: Trupele ucrainene se află acum la 30 km în interiorul Rusiei, recunoaşte Moscova

Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, în timp ce ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a şasea zi, relatează BBC.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Kievul de "intimidarea populaţiei paşnice a Rusiei", în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski, care a recunoscut direct incursiunea, pentru prima dată, într-un discurs sâmbătă seara, a declarat că 2.000 de atacuri transfrontaliere au fost lansate de Rusia din Kursk în această vară. "Artilerie, mortiere, drone. De asemenea, înregistrăm atacuri cu rachete, iar fiecare astfel de atac merită un răspuns corect", a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru agenţia de presă AFP că mii de soldaţi au fost implicaţi în operaţiune, mult mai mulţi decât mica incursiune raportată iniţial de poliţiştii de frontieră ruşi. În timp ce grupurile de sabotaj susţinute de Ucraina au mai lansat incursiuni transfrontaliere intermitente, ofensiva din Kursk marchează cel mai mare atac coordonat pe teritoriul rus pe care îl întreprind forţele convenţionale ale Kievului. "Suntem în ofensivă. Scopul este de a întinde poziţiile inamicului, de a provoca pierderi maxime şi de a destabiliza situaţia în Rusia, deoarece nu sunt în măsură să îşi protejeze propria frontieră", a declarat oficialul, conform BBC.

PÂNĂ UNDE AU AJUNS UCRAINENII?

Duminică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au "dejucat încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc pe teritoriul rus". Dar, într-o recunoaştere aparentă a faptului că forţele Kievului au avansat adânc în regiunea de frontieră Kursk, Ministerul Apărării a raportat angajarea trupelor ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez - care se află la aproximativ 25 km, respectiv 30 km de frontiera ruso-ucraineană.

Imaginile care circulă online şi care au fost verificate de BBC par, de asemenea, să arate o lovitură rusească în apropierea satului Levşinka, la aproximativ 25 km de frontieră.

Trupele ucrainene au susţinut că au capturat o serie de aşezări din regiunea Kursk. În Guevo, un sat aflat la aproximativ 3 km în interiorul Rusiei, soldaţii s-au filmat în timp ce îndepărtau steagul rusesc de pe o clădire administrativă.

Au apărut, de asemenea, clipuri cu trupele ucrainene care preiau clădiri administrative în Sverdlikovo şi Poroz, în timp ce lupte intense au fost raportate în Sudja - un orăşel cu aproximativ 5.000 de locuitori. Trupele ucrainene s-au filmat deja în afara localităţii Sudja, la o importantă instalaţie de gaz implicată în tranzitul de gaze naturale din Rusia către UE prin Ucraina, care a continuat, în ciuda războiului.

În regiunea ucraineană Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk, reporterii BBC au fost martorii unui flux constant de transportoare blindate de personal şi tancuri care se îndreaptă spre Rusia. Convoaiele blindate poartă însemne triunghiulare albe, aparent pentru a le distinge de echipamentele folosite în Ucraina, scrie BBC.

Între timp, au apărut fotografii aeriene care arată tancuri ucrainene angajate în lupte în interiorul Rusiei.

Fotografiile analizate de BBC Verify par, de asemenea, să arate Rusia construind noi linii defensive în apropierea centralei nucleare din Kursk. Forţele ucrainene angajate la Obşci Kolodez se aflau la mai puţin de 50 km de instalaţie. Comparând imaginile din satelit ale aceleiaşi locaţii surprinse sâmbătă cu imaginile făcute cu câteva zile mai devreme, imaginile arată mai multe linii de tranşee nou construite în apropiere, cea mai apropiată fiind la aproximativ 8 km de centrală.

Rusia afirmă că 76 000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră din regiunea Kursk, unde a fost declarată stare de urgenţă de către autorităţile locale.

Guvernatorul regional interimar Aleksei Smirnov a declarat, de asemenea, că 15 persoane au fost rănite sâmbătă târziu, când resturile unei rachete ucrainene doborâte a căzut pe o clădire cu mai multe etaje din Kursk, capitala regiunii omonime.

O OPERAŢIUNE CARE "DUCE MAI APROAPE DE PACE"

Oleksi Goncearenko - un deputat ucrainean - a salutat operaţiunea şi a declarat că aceasta duce Ucraina "mult mai aproape de pace decât o sută de summituri de pace".

"Când Rusia trebuie să riposteze pe propriul teritoriu, când poporul rus fuge, când oamenilor le pasă, aceasta este singura modalitate de a le arăta să oprească acest război", a declarat el pentru BBC.

Ofensiva de la Kursk vine după săptămâni de progrese ruseşti în est, unde o succesiune de sate au fost capturate de forţele Kremlinului.

Unii analişti au sugerat că atacul de la Kursk face parte dintr-un efort de a forţa Rusia să îşi redistribuie forţele din estul Ucrainei şi să reducă presiunea asupra apărării ucrainene încercate. Cu toate acestea, oficialul ucrainean a declarat pentru AFP că, până în prezent, operaţiunile ruseşti din est nu au cunoscut nicio încetinire, mai transmite BBC.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ofensiva este o "provocare majoră".

Moscova a ripostat deja la atacul ucrainean. Serviciile de urgenţă din Kiev au declarat că un bărbat şi fiul său în vârstă de patru ani au fost ucişi într-un atac cu rachete asupra capitalei care a avut loc în cursul nopţii. Apărarea aeriană a distrus, de asemenea, 53 din cele 57 de drone de atac lansate de Rusia în timpul loviturilor aeriene de peste noapte, au declarat oficiali ai forţelor aeriene. Patru rachete fabricate în Coreea de Nord au fost, de asemenea, lansate ca parte a barajului, au mai declarat aceştia.

Rusia a fost nevoită să apeleze la statul asiatic izolat pentru a se reaproviziona cu muniţie, SUA susţinând că Phenianul a expediat cantităţi mari de echipamente militare.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ... felicitari zele ... i-ai facut pe occidentali sa milogeasca prin orient ...

    1. ... in stilul specific, putin s-a retras ... si acu are motiv sa intarzie, in timp ce va toaca ... cu ce negociezi daca ataca iranul?! ...

      ... daca nu ma inseala memoria ... cred ca, vorbind cu domnul codita ... ajunsesem sa vorbim despre un film ... mobius ...

      Rusia lui Putler va și va și vavava, dacă n-aveam 80 de ani de sărăcie văvăvă.

    Oare pana cand sponsorizam,

    distractia rusnaca ?!

    care este o catastrofa economica ptr. UE 

    1. Nu mai plange, rusnacule

      Plansul n-are rost 

      Rusia se transforma

      Si moare de tot 

      Rusul

      Ungur este! 

      Sunt neamuri...

    NY Times scria ieri "Russia, Facing Ukrainian Incursion, Maintains Pressure in Eastern Ukraine"

     

    "Our guys don't feel any relief. It's hard. Unfortunately, the pressure fr om the Russians hasn't decreased," said a spokesman for the police brigade fighting in the Chasovy Yar area. 

    NY Times recunoaste ca unul dintre obiectivele acestui atac ucrainian in zona Kursk ar fi de schimb de teritorii la negociere si incetinirea avansului rusesc in est. Din cate se pare si recunoaste si NY Times, dar si ucrainienii, planul nu functioneaza. Rusii continua atacul in est, cucerind sat dupa sat aproape in fiecare zi. Iar in Kursk, rusii aduna forte din rezervele care nu erau pe front si au stopat deja avansul ucrainian. Urmeaza curatirea teritoriului in circa 2-3 saptamani. Deja pierderile materiale ale ucrainienilor sunt foarte grele. 

    1. Păi atunci, dacă e cum spui tu, rușii o să piardă și rezervele, ca doar n-o să susții acu că-s mai buni niște copilași decât trupele ucrainiene antrenate, apoi o să aducă și din Dombas! Deja s-au apucat de asta! Bașca sunt sute dacă nu mii de prizonieri deja ????

      I-au cules ca pe flocirele, zero tranșee, apărare zero. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb