Instituţiile financiare europene au cheltuit, în perioada 2008-2015, o treime din profiturile lor nete pe provizioane pentru acoperirea costurilor legale, arată datele Băncii Centrale Europene (BCE), conform Reuters.
Potrivit acestora, în cei şapte ani care au trecut de la debutul crizei financiare globale, băncile europene şi-au constituit provizioane de 160 de miliarde de dolari pentru costuri legale, aproape jumătate din profiturile lor nete din intervalul menţionat.
Pentru unele instituţii de credit majore, precum "Deutsche Bank" (Germani), UBS (Elveţia) şi "Lloyds" (Marea Britanie), provizioanele au depăşit cu mult profiturile nete în perioada 2008 - 2015.
BCE avertizează că tendinţa ar putea continua deoarece băncile aveau provizioane de încă 50 de miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legale, la sfârşitul lui 2015.
Aproape jumătate din sumă a fost pusă deoparte de băncile britanice.
"Costurile planificate de bănci pentru cheltuielile juridice rămân substanţiale", conform BCE, care adaugă: "Aceasta ar putea sugera că există noi presiuni asupra profitabilităţii băncilor şi a capacităţii lor interne de acumulare a capitalului".
1. " cheltuieli juridice"
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2016, 05:57)
Pe cine vor sa dea in judecata?
Sau bancile sunt date in judecata?