BCE finalizează prototipurile pentru euro digital

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2023

BCE finalizează prototipurile pentru euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) finalizează prototipurile pentru euro digital în timp ce se pregăteşte să ia o decizie la sfârşitul acestui an cu privire la dezvoltarea monedei fiduciare a UE într-un nou format, anunţă coindesk.com.

Rapoartele BCE în acest sens arată că potenţiala monedă digitală a băncii centrale (CBDC) poate fi proiectată pentru a stimula inovaţia, însă instituţia pare sceptică cu privire la utilizarea tehnologiei de registru distribuit în stil Web3 şi a contractelor inteligente.

Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al BCE, afirmă într-o scrisoare către Irene Tinagli - preşedinta Comisiei pentru economie şi afaceri monetare din Parlamentul European: "Acest exerciţiu arată că este posibil să se integreze fără probleme opţiunile de design privind euro digital în peisajul de plăţi existent, lăsând în acelaşi timp un spaţiu amplu pentru funcţii şi tehnologii inovatoare. Constatările vor servi drept input atât pentru proiectarea funcţională, cât şi pentru cea tehnică a unui euro digital".

În timp ce euro digital a fost, la un moment dat, considerat un răspuns la propria monedă digitală a Facebook, Libra - redenumită ulterior diem şi apoi abandonată -, prototipurile BCE au fost afectate de controverse din cauza implicării unui alt gigant al tehnologiei din SUA, Amazon.

În timp ce parlamentarii UE au cerut o schimbare a planurilor, Panetta pare să minimalizeze semnificaţia pe termen lung a implicării Amazon, spunând că prototipurile sunt "un experiment de laborator" la care trebuie "renunţat" şi "să nu fie folosit în continuare".

Pentru prototipului dezvoltat chiar de banca centrală, BCE a respins tehnologia registrului contabil distribuit, dar a favorizat un model centralizat bazat pe rezultate ale tranzacţiilor necheltuite, sau UTXO, care sunt, de asemenea, utilizate în tranzacţiile cripto.

Sistemul UTXO "permite validarea rapidă şi eficientă a tranzacţiilor", susţinând diferite tipuri de plăţi şi protejând în acelaşi timp confidenţialitatea, se arată în raportul BCE, care adaugă că permite, de asemenea, efectuarea plăţilor condiţionate fără utilizarea contractelor inteligente - un tip de software automatizat popular în sistemul finanţelor descentralizate.

În iunie, Comisia Europeană urmează să publice un proiect de lege care acoperă garanţiile de protecţie a confidenţialităţii monedei unice digitale şi alte aspecte majore. Dar, parlamentarii europeni şi-au exprimat scepticismul cu privire la beneficiile CBDC, mai ales dacă nu permite inovaţii, cum ar fi banii programabili, unde utilizatorii pot controla modul în care fondurile sunt utilizate ulterior.

UE este una dintre multele jurisdicţii din lume care au în vedere în prezent lansarea CBDC.

Potrivit BCE, o monedă euro digitală ar oferi un mijloc electronic de plată pe care l-ar putea utiliza oricine în zona euro. Aceasta ar fi sigură şi uşor de utilizat, similar numerarului în prezent. Reprezentând o monedă a băncii centrale emisă de BCE, aceasta ar fi diferită de o "monedă privată", dar s-ar putea utiliza şi un card sau o aplicaţie pe telefon pentru efectuarea plăţilor cu moneda euro digitală. Etapa de investigare actuală privind CBDC a început în luna octombrie 2021 şi este estimată să dureze circa doi ani, urmând să se încheie în octombrie 2023. BCE analizează modul în care ar putea fi distribuită o monedă euro digitală, precum şi impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra pieţei. Apoi, BCE va decide dacă va începe sau nu procesul de elaborare efectivă a acesteia.

BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme

Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de asigurări şi case de compensare, îşi retrag depozitele sau întâmpină probleme, a avertizat ieri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Instituţia de la Frankfurt a dat publicităţii un studiu cu privire la riscul de contagiune dinspre aşa numitul sector bancar din umbră (precum fonduri şi alte companii financiare care oferă finanţare sub o formă sau alta) spre băncile tradiţionale, şi viceversa.

BCE a descoperit că expunerea, atât în termeni de active bancare, cât şi în termeni de pasive, este concentrată în rândul celor mai mari 13 bănci din zona euro, inclusiv a celor opt bănci europene de importanţă globală, notează Agerpres.

Cel mai important risc identificat de BCE a fost acela în care sectorul bancar din umbră şi-ar retrage fondurile din bănci, precum depozitele sau acordurile repo. Acestea reprezintă 13% din totalul pasivelor băncilor tradiţionale şi chiar mai mult în cazul băncilor mai mari.

Acest lucru ar putea să se întâmple dacă sectorul bancar din umbră, sau intermediarii financiari non-bancari în jargonul organismelor de reglementare, ar fi afectat la rândul său de ieşiri de fonduri sau pierderea încrederii într-o bancă.

"Această finanţare ar putea să fie extrem de sensibilă la calitatea creditului băncilor beneficiare şi poate amplifica presiunile de finanţare cu care se confruntă băncile dacă se pune sub semnul întrebării soliditatea fundamentelor lor", precizează BCE.

Alte canale de contagiune includ vânzarea forţată a unor active de către sectorul bancar din umbră, care le-ar provoca pierderi băncilor tradiţionale pentru că portofoliile lor se suprapun deseori sau sunt corelate, susţine BCE.

Pe de altă parte, BCE avertizează că problemele care ar apărea la băncile de importanţă sistemică ar crea necazuri băncilor din umbră. "Dacă una sau un grup de astfel de bănci ar întâmpina probleme, ar exista, probabil, ramificaţii substanţiale cu privire la capacitatea unei părţi semnificative din sectorul intermediarilor financiari non-bancari de a gestiona lichiditatea şi riscurile de pe piaţă", este de părere BCE.

La realizarea acestui studiu, instituţia de la Frankfurt a utilizat date confidenţiale la care are acces în calitate de principal organism de supervizare bancară din zona euro. BCE nu a menţionat vreo firmă în mod concret în studiul său.

Băncile de importanţă sistemică globală din zona euro sunt: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale şi UniCredit.

Bulgaria este pe ultima sută de metri a drumului spre zona euro, spune Iliya Lingorski, membru al Consiliului de Administraţie al BNB (Banca Naţională a Bulgariei), conform Novinite. Aceasta declară: "În virtutea apartenenţei Bulgariei la Uniunea bancară europeană şi a mecanismelor ale cheie - Mecanismul de supraveghere unic şi Mecanism de restructurare unic - Banca Naţională a Bulgariei participă la luarea celor mai importante decizii privind supervizarea şi restructurarea băncilor din zona euro, inclusiv băncile din Bulgaria".

Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Bulgariei lucrează împreună la sincronizarea activităţilor organizaţionale, tehnice şi de reglementare, pentru accesul ţării la moneda comună europeană, în condiţiile în care sunt îndeplinite deja criteriile tehnice, a explicat oficialul bulgar, conform Agerpres.

"Prin urmare, suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important şi, aş putea spune, cel mai dificil al acestui drum prin aderarea ţării noastre la Uniunea bancară europeană şi a monedei noastre naţionale, leva, la Mecanismul monetar european", conchide Iliya Lingorski.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb