BCE îndeamnă guvernele să stimuleze investiţiile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2013

BCE îndeamnă guvernele să stimuleze investiţiile

Mario Draghi, preşedintele BCE: "Ajustarea costurilor nu conduce decât la o majorare relativă a competitivităţii"

Guvernele europene trebuie să facă mai mult ca să stimuleze investiţiile, în vederea creşterii competitivităţii, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

"O cale prin care se poate recâştiga rapid competitivitatea este să acţionezi asupra salariilor nominale", a declarat Draghi, ieri, la o conferinţă organizată de federaţia industriei germane la Berlin. Oficialul BCE a adăugat: "O altă abordare, pe termen lung, este să creşti productivitatea".

Mario Draghi a precizat: "În vreme ce ajustarea costurilor nu conduce decât la o majorare relativă a competitivităţii, câştigurile de productivitate pot fi absolute şi în folosul tuturor ţărilor. Inovaţia şi investiţiile sunt modalităţi pentru stimularea productivităţii şi, prin intermediul politicilor de stimulare, guvernele pot acţiona asupra acestora. Restabilirea competitivităţii în zona euro este un element cheie pentru îmbunătăţirea situaţiei economice actuale".

Mario Draghi a subliniat: "Mesajul meu principal este că am făcut progrese importante în privinţa stabilizării zonei euro, dar încă trebuie să lucrăm la transformarea acestei realizări într-o rată mai mare de creştere economică şi de angajări".

Reprezentantul BCE a apreciat că avansul economic de 0,3% înregistrat de zona euro în trimestrul al doilea din acest an este binevenit, dar a avertizat că relansarea economică rămâne fragilă, iar rata şomajului este mult prea mare.

Mario Draghi a mai spus că, pe lângă eforturile privind îmbunătăţirea competitivităţii, este importantă crearea, în uniunea monetară, a unei arhitecturi instituţionale mai puternice, în special prin intermediul uniunii bancare. În opinia sa, această uniune ar susţine relansarea creditării în zona euro, dar şi accelerarea procesului de redresare a băncilor cu probleme.

Mario Draghi a reiterat că BCE va menţine dobânda de referinţă la un nivel scăzut pentru o perioadă mai lungă de timp, dată fiind redresarea fragilă a economiei zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb