Jumătate din cele mai mari bănci din zona euro nu ar supravieţui unei penurii de numerar de şase luni, cele mai vulnerabile fiind firmele mai mari şi subsidiarele instituţiilor străine, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene publicat ieri, transmite Reuters, conform Agerpres.
Testarea de către BCE a 103 creditori a dezvăluit unele puncte slabe ale sistemului bancar din zona euro, într-o perioadă în care sporesc temerile privind o posibilă recesiune. Totuşi, BCE apreciază că rezultatele sunt "în mare parte pozitive", actualele reglementări cer băncilor să deţină suficiente lichidităţi pentru a supravieţui 30 de zile.
Studiul BCE arată că patru bănci nu ar supravieţui şase luni dacă li se îngheaţă accesul la finanţare, iar 52 vor dispărea dacă unii clienţi comerciali şi partenerii financiari îşi retrag banii.
"Băncile universale şi cele de importanţă sistemică globală vor fi în general mult mai afectate decât altele de şocurile provocate de lipsa lichidităţilor deoarece ele se bazează pe surse de finanţare mai puţin stabile", avertizează BCE.
Un număr de 26 de bănci ar supravieţui mai mult de şase luni în cazul "unui şoc sever", în care ratingul lor de credit este retrogradat cu trei trepte şi oamenii încep să-şi retragă banii din depozite, se arată în raport.
Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.