BCE lansează săptămâna viitoare achiziţiile de obligaţiuni

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2015

BCE lansează săptămâna viitoare achiziţiile de obligaţiuni

Banca menţine dobânda cheie la minim record şi modifică în sens pozitiv estimările de creştere a zonei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa la data 9 martie achiziţiile masive de obligaţiuni, în sumă de 60 de miliarde de euro lunar, potrivit declaraţiilor făcute ieri de preşedintele instituţiei, Mario Draghi.

Oficialul băncii a precizat că BCE ar putea cumpăra şi obligaţiuni cu randamente negative, de până la -0,2%.

În prezent, obligaţiunile germane cu scadenţa la doi ani au un randament de -0,185%, iar cele austriece - de -0,106%.

Amintim că, în luna ianuarie, BCE a decis să lanseze, în martie, noul său program de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. În baza acestuia, BCE va achiziţiona obligaţiuni suverane (şi nu numai) cel puţin până în septembrie 2016.

"Vom începe în 9 martie achiziţia de obligaţiuni denominate în euro de pe piaţa secundară. De asemenea, vom continua cumpărarea de obligaţiuni ipotecare şi titluri garantate cu active, program lansat la începutul acestui an", a afirmat preşedintele BCE.

Ieri, BCE a decis să menţină dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%. Analiştii au anticipat că BCE nu va modifica dobânda, dat fiind că rata anuală a inflaţiei din uniunea monetară a continuat să scadă în ianuarie, menţinându-se în teritoriu negativ.

În urma anunţului datei de începere a achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE, euro s-a apreciat de la 1,1064 dolari la 1,1087 dolari, însă ulterior a pierdut teren. La ora 11.30, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,1021 dolari, mai mic cu 0,5% faţă de ziua precedentă.

Ieri, BCE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică din zona euro: 1,5% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale mai mult faţă de previziunea anterioară. Pentru 2016, BCE anticipează un avans mai mare, de 1,9%, faţă de estimarea anterioară de 1,5%.

Draghi a avertizat, însă, că se menţin riscurile de încetinire economică.

"Privind în viitor, ne aşteptăm ca redresarea economiei să se întărească şi să se extindă. Cererea pentru exporturile zonei euro ar trebui să beneficieze de pe urma competitivităţii preţurilor şi a redresării economiei globale. Totuşi, ritmul redresării zonei euro va fi afectat de implementarea mai lentă a reformelor structurale", a subliniat Mario Draghi.

Oficialii BCE au revizuit în scădere estimarea referitoare la inflaţia din acest an, în zona euro: zero, faţă de 0,7%, cât era prognoza din decembrie. Perspectiva pentru inflaţia din 2016 a fost majorată de la 1,3% la 1,5%, pe fondul aşteptărilor de creştere a cotaţiilor petrolului. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de -0,3% în februarie, faţă de -0,6% în ianuarie.

Draghi a atras atenţia că redresarea economică ciclică, conformă cu aşteptările BCE, nu trebuie să fie motiv de relaxare, arătând că reformele de pe piaţa muncii şi eforturile de îmbunătăţire a climatului de afaceri trebuie să se intensifice în mai multe ţări.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb