BCE menţine dobânda de referinţă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2024

BCE menţine dobânda de referinţă

Preşedintele BCE, Christine Lagarde: "Următoarea reuniune de politică monetară va fi una deschisă tuturor opţiunilor"

English Version

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nemodificată dobânda de referinţă şi nu a oferit vreun indiciu cu privire la următoarea mişcare, conform Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (n.r. ieri) ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50%, respective 3,75%", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) arată că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere faţă de 2,7% în mai. Comparativ cu luna mai 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o ţară şi a crescut în nouă state membre, notează Agerpres.

"Informaţiile noi sprijină, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei pe termen mediu", precizează conducerea BCE, menţionând: "Deşi unele măsuri ale inflaţiei de bază au înregistrat o uşoară creştere în luna mai, ca urmare a unor factori conjuncturali, majoritatea măsurilor fie s-au menţinut stabile, fie s-au redus marginal în iunie. În concordanţă cu anticipaţiile, impactul inflaţionist al creşterii semnificative a câştigurilor salariale a fost amortizat de profituri. Politica monetară menţine condiţii de finanţare restrictive. În acelaşi timp, presiunile inflaţioniste interne sunt încă intense, dinamica preţurilor serviciilor este alertă şi este probabil ca inflaţia totală să rămână superioară ţintei şi o bună parte din anul viitor".

Cu privire la direcţia viitoare a politicii sale monetare, BCE a menţionat că deciziile sale vor fi ghidate de datele ce urmează să fie publicate.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflaţiei în funcţie de noile date economice şi financiare, de dinamica inflaţiei de bază şi de robusteţea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", a subliniat conducerea BCE.

După reuniunea de politică monetară, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat: "Următoarea reuniune de politică monetară a BCE va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar dacă decidenţii vor avea la dispoziţie semnificativ mai multe informaţii pentru a hotărî dacă se impune o nouă reducere de dobândă. Întrebarea «ce vom face în septembrie» este una larg deschisă şi va fi decisă pe baza tuturor datelor pe care le vom primi. Nu ne angajăm în avans cu privire la o anumită traiectorie".

Preşedintele BCE a mai spus că oficialii instituţiei au studiat cele trei elemente cruciale care stau la baza perspectivei inflaţiei: creşterea salariilor, marjele de profit ale companiilor şi productivitatea; şi "vor avea la dispoziţie mult mai multe date în săptămânile şi lunile următoare".

"Dacă aceste date vor confirma că procesul dezinflaţionist continuă, asta ne va întări încrederea că ritmul de creştere a preţurilor de consum revine la ţinta de 2% la finele lui 2025, cum se preconizează în prezent", a mai spus Lagarde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb