Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri, în mod neaşteptat, să reducă dobânda de referinţă la un nou minim record, pe motiv că aşteaptă ca rata inflaţiei din zona euro să rămână la un nivel scăzut o perioadă lungă de timp.
Dobânda BCE a fost redusă cu 0,25 puncte procentuale, la 0,25%. Analiştii anticipau menţinerea dobânzii cheie a BCE la 0,50%.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat după reuniunea de politică monetară: "Am putea să înregistrăm o perioadă prelungită de inflaţie scăzută, urmată de o creştere graduală spre o rată a inflaţiei mai mică, dar în apropiere de 2%. În consecinţă, politica noastră monetară va rămâne relaxantă atât timp cât va fi necesar".
Rata inflaţiei din zona euro a coborât la 0,7% în luna octombrie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Ţinta BCE este o inflaţie de aproximativ 2%.
Pe de altă parte, Mario Draghi a amintit că BCE va continua să le ofere băncilor întreaga cantitate de lichidităţi de care au nevoie până la mijlocul lui 2015. "Suntem gata să luăm în considerare toate instrumentele disponibile şi, în acest context, am decis să continuăm principalele operaţiuni de refinanţare atât timp cât va fi necesar şi cel puţin până la data de 7 iulie 2015", a spus Draghi.
Oficialul BCE a menţionat că instituţia pe care o conduce va continua să monitorizeze cu atenţie condiţiile de pe piaţa monetară şi potenţialul impact al acestora asupra politicii băncii.
În urma deciziei neaşteptate luate de BCE în privinţa dobânzii de referinţă, euro s-a depreciat pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimelor şapte săptămâni raportat la dolar. Euro a coborât cu 1%, la ora 10.43, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3372 dolari. Anterior, euro scăzuse la 1,3296 dolari - cel mai redus curs atins după data de 16 septembrie.