Banca Centrală Europeană (BCE) solicită revizuirea modului în care sunt stabilite dobânzile bancare pe piaţa din zona euro, după scandalul de manipulare a dobânzilor Libor.
Răspunzând procesului de consultare lansat de Comisia Europeană cu privire la viitorul Euribor, BCE a informat că ar dori mai multă transparenţă în stabilirea dobânzilor şi, de asemenea, utilizarea de date reale în acest sens, nu doar estimări ale băncilor.
"Există o sferă semnificativă pentru reforma Euribor", confrom BCE, care sub liniază: "Pe termen scurt, atenţia ar trebui îndreptată către îmbunătăţirea procesului de guvernanţă, precum şi pe oferirea unei foi de parcurs clare atât pentru reglementarea, cât şi pentru supervizarea Euribor".
BCE a refuzat să-şi asume sarcina de supervizare a Euribor, considerând că Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) sunt mult mai potrivite să facă acest lucru.
BCE nu s-a pronunţat pentru eliminarea sistemului Euribor, întrucât o astfel de schimbare ar putea determina riscuri importante la adresa stabilităţii financiare.
Procesul de consultare iniţiat de UE cu privire la revizuirea Euribor ar urma să se încheie la finele acestei luni, iar o propunere legislativă este aşteptată pentru anul viitor.
Dobânda Euribor este stabilită zilnic la Bruxelles, de un grup de 43 de bănci, pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. De asemenea, dobânda Libor este fixată zilnic de Asociaţia Bancherilor Britanici, pe baza datelor pe care le primeşte de la un grup de bănci.