BCR ACUZATĂ DE ABUZ ÎMPOTRIVA MINORITARILOR SIF Oltenia dă în judecată BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2014

SIF Oltenia dă în judecată BCR

Printr-o decizie AGA, banca ar putea dilua participaţia SIF Oltenia

Avocatul Cristian Duţescu: "Nu se poate delega ridicarea dreptului de preferinţă, este încălcată legea 31"

SIF5 Oltenia a chemat în judecată Banca Comercială Română (BCR), cerând anularea unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor, din 28 aprilie, prin care banca ar fi putut dilua participaţia SIF5, de 6%, la următoarele majorări de capital.

SIF Oltenia informează că hotărârea AGA BCR contestată acorda Comitetului Executiv al băncii competenţa să decidă restrângerea dreptului de preferinţă al acţionarilor pentru majorările de capital în anumite condiţii: "Exclusiv în vederea majorării capitalului social în conformitate cu prevederile art. 5.2, Comitetului Executiv îi este conferită, pentru fiecare din majorările de capital social realizate până la nivelul Capitalului Social Autorizat, competenţa de a decide restrângerea sau ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor băncii, în conformitate cu legea aplicabilă şi sub condiţia că o astfel de restrângere sau ridicare a dreptului de preferinţă să fie justificată de constrângerile de timp cu privire la implementarea respectivei majorări a capitalului social".

Avocatul Cristian Duţescu ne-a spus ieri că ridicarea dreptului de preferinţă nu poate fi delegată şi este de competenţa Adunării Generale a Acţionarilor, în anumite condiţii.

"Au fost încălcate legea 31 a societăţilor comerciale şi 297 a pieţei de capital, fără discuţie.

Nu înţeleg de ce au procedat aşa", ne-a spus Cristian Duţescu, adăugând: "Probabil, au mers pe ideea că majorarea de capital poate fi delegată, potrivit legii 297, însă dreptul de preferinţă poate fi limitat sau ridicat numai prin hotărârea adunării generale extraordinare a acţionarilor, conform legii 31 (n.r. vezi insert)".

Avocatul Cristian Duţescu a clarificat astăzi că legea 297 nu se aplică BCR, întrucât banca nu este listată.

Reprezentanţii BCR nu au răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitării ziarului "BURSA" să-şi prezinte poziţia.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, nu a dorit să comenteze suplimentar faţă de raportul transmis BVB.

Unele voci comentează că, prin decizia AGA, BCR arată că nu este o companie care vrea să respecte principiile de guvernanţă corporativă.

Alţii au spus că, şi în condiţiile în care majorarea de capital a BCR ar fi cerută de Banca Naţională, solicitarea nu ar veni de pe o zi pe alta, astfel că invocarea constrângerilor de timp nu ar fi justificate.

Voci din piaţă consideră că decizia AGA BCR, unde Erste Bank deţine pachetul majoritar de peste 90% din acţiuni, reprezintă un abuz faţă de micii acţionari.

În 2011, SIF Oltenia a participat la majorarea de capital a BCR cu 8 milioane de euro şi şi-a păstrat participaţia, în condiţiile în care celelalte SIF-uri au făcut "deal"-uri cu "Erste" ca să iasă de la BCR

SIF Oltenia pare să reprezinte un ghimpe în coasta austriecilor de la "Erste", iar încăpăţânarea SIF5 să rămână în acţionariatul BCR pare să-i fi adus la disperare.

Unii comentează că situaţia la care s-a ajuns - ca Erste să încerce să diminueze participaţia SIF Oltenia, iar acesta să dea în judecată BCR - este o consecinţă a disputei dintre Tudorel Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, şi omul de afaceri Florin Pogonaru. Ambii fac parte din Consiliul de Supraveghere al BCR.

La începutul anului, cei doi au intrat în conflict, tocmai din cauza pachetului de 6% din BCR, deţinut de SIF Oltenia. Ulterior, trei administratori SIF5, consideraţi apropiaţi ai lui Florin Pogonaru, au demisionat.

Două propuneri de dividend la SIF Oltenia: zero sau 0,16 lei pe acţiune

SIF Oltenia pune pe masă două variante pentru repartizarea profitului de anul trecut - dividend de 0,16 lei/acţiune sau păstrarea întregului câştig, de 130 milioane lei, în companie, pentru Adunarea Generală convocată pentru 28 iulie.

Conducerea SIF5 a fost nevoită să vină din nou cu o propunere de dividend, după ce la AGA din aprilie, acţionarii nu au decis distribuirea profitului.

Atunci, nici propunerea Consiliului de Administraţie (0,16 lei/acţiune), nici cea înaintată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi fondurile ING (0,21 lei/acţiune) nu au întrunit voturile necesare aprobării.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5, a comentat: "Am fost preocupaţi să stimulăm acţionarii atât pe calea creşterii cotaţiei acţiunilor, cât şi pe calea dividendelor, păstrând un raport optim de distribuţie a profitului.

Dacă, înainte de AGA din aprilie, am considerat că un dividend de 0,16 lei reprezintă acest raport optim, nu s-a întâmplat nimic deosebit de atunci.

Am pus şi cea de-a doua variantă - dividend zero - pentru eventualitatea în care acţionarii consideră că este mai util să păstreze banii în societate.

Astfel, nu lăsăm posibilitatea ca profitul să rămână nerepartizat şi ca, eventual, anul viitor, să fie cerută şi distribuirea profitului din 2013, ceea ce ar însemna un efort colosal pentru societate".

Acţionarii SIF Oltenia trebuie să mai aleagă, în AGA, trei administratori definitivi pe locurile rămase vacante.

Legea 31/1990 a societăţilor comerciale:

Art. 217

(1) Dreptul de preferinţă al acţionarilor poate fi limitat sau ridicat numai prin hotărârea adunării generale extraordinare a acţionarilor.

(2) Consiliul de administraţie, respectiv directoratul, va pune la dispoziţie adunării generale extraordinare a acţionarilor un raport scris, prin care se precizează motivele limitării sau ridicării dreptului de preferinţă. Acest raport va explica, de asemenea, modul de determinare a valorii de emisiune a acţiunilor.

(3) Hotărârea va fi luată în prezenţa acţionarilor reprezentând trei pătrimi din capitalul social subscris, cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi.

Legea 297/2004 a pieţei de capital:

Art.236 .- (1) Orice majorare a capitalului social trebuie să fie hotărâtă de adunarea generală extraordinară a acţionarilor.

(2) Actul constitutiv sau adunarea generală extraordinară pot autoriza majorarea capitalului social până la un nivel maxim. În limitele nivelului fixat, administratorii pot decide, în urma delegării de atribuţii, majorarea capitalului social. Această competenţă se acordă administratorilor pe o durată de maximum un an şi poate fi reînnoită de către adunarea generală pentru o perioadă care, pentru fiecare reînnoire, nu poate depăşi un an.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. hotii de austrieci isi bat joc de actionarii minoritari; BCR nu este un caz singular, Petrom se afla in aceeasi situatie, sa ne amintim doar cumpararea cu peste 250 mil de euro a benzinariilor OMV imediat dupa privatizare...alti austrieci taie si vand lemnul la export, fabricile de aici ramanand fara materie prima, facilitatile oferite pe tava de statul roman pentru nerezidentii austrieci prin conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si austria... ne mulg astia cum vor

    1. faceti legi pentru protectia actionarilor minoritari, printre care si maria sa statul! alte tari cum de pot? romanii se supara ca altii vad de interesul lor. pai daca romanii sunt asa de blegi, ce sa le faci?

    exista cateva puncte care trebuiesc lamurite:

    1. conform Neue Zürcher Zeitung din data de 1 Martie 2014 Ucraina este confundata cu Romania unde se spune textual "Die Risikokosten der Gruppe wurden vom Ausstieg in Rumänien begünstigt."-Costurile de risc ale grupului au fost pozitiv influentate de iesirea din Romania. Un email la redactia NZZ si la domnul Mauritz de la Erste Bank nu au condus la nicio modificare. 

    2. conform Reuters 15 septembrie 2011 " Damit kommt die Erste Bank ihrem Ziel näher, die BCR von der Börse zu nehmen." - cu aceasta BCR ajunge mai aproape de tzel si anume delistarea de pe bursa---????? 

    3.Wall Street Journal --decizia Solomyansky District Court of Kyiv 3 aprilie 2013 referitoare la standarduri duale si interpretari diferite ale drepturilor omului....

    De aceea tinand cont de prima afirmatie unde suntem confundati cu Ucraina , corobarand cu 2 unde BCR este deja listata la bursa si tinand cont ca cei din est sunt invatati cu brutalitatea nu inteleg de ce domnul Ciurezu vrea sa dea banca in judecata. Unde se crede domnia sa ? Pe Maidan cumva..... 

    1. Invatati cu brutalitate sau invatati de brute?

      Stimate domn Bestea, tot n-ai raspuns la intrebarea (mai veche) in legatura cu inspiratia Barbarului Treichl de a iesi, la timp, din Ucraina. 

      iesirea domnului Treichl din Ucraina nu are absolut nicio legatura cu evenimentele legate de puncte divergente de vedere in ceea ce priveste apartenenta la spatiul Uniunii Europene sau al celei Eurasice. Motivatia o puteti gasi si in raspunsul de astazi, care intr-adevar presupune consultarea articolelor de presa mentionate. O interpretare personala in spatiul public a articolelor citate ar fi o brutalitate pe care nu as dori sa o comit :-)

      Scuze; eu care credeam ca esti doar "o Best(i)a" , acum vad ca le ai si cu brutalitatea... 

      crezi a fi asa usor sa te comporti precum un Beast ? Cu brutalitatea nu am tangenta deoarece ar insemna sa nu ascult atent ce spune interlocutorul meu si sa fac apoi afirmatii care nu au acoperire in letopiseturi. O seara placuta tie Element Esential si citeste stirea pe A3 "România, LIBERĂ de datoria externă. Care a fost PREŢUL pe care a trebuit să îl plătim". Se pare ca ziaru Bursa are mare cautare printre redactorii celei mai gerated televiziuni(nu mai folosesc cuvantul ratata pentru a nu se intelege ca am utilizat brutalitatea :-))

    De fapt, actiuneaBCR este doar "de strategie" si chiar daca o sa persiste in timp... este doar in aspect ce tine de furnizarea de argumente de fapt pentru a se justifica o decizie de exit din BCR a celor de la SIF5.

    Pe de alta parte, Ciurezu plateste acum "tradarea" el fiind cel care a spart grupul SIF-urilor si a semnat primul vanzarea aspect care a obligat SIF-urile sa vanda deoarece nu mai puteau sa impuna listarea BCR. Concluzie Erste "iubeste tradarea dar ii elimina si pe tradatori..." 

    1. Actionarii PF , majoritatea fosti salariati BCR pot spera ca actiunile vor fi listate sau ca vor obtine un pret mai bun fata de 0,79 lei/act ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb