BCR: "Banca Naţională a României, posibil să majoreze dobânda la 2,00%, în noiembrie"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2021

BCR: "Banca Naţională a României, posibil să majoreze dobânda la 2,00%, în noiembrie"

Dobânda pe zece ani a României a trecut de 5%, cea pe cinci ani a ajuns la 4,4%, iar RO2Y este aproape de 3% BNR a semnalat, ieri, noi majorări de dobândă la orizont

Banca Naţională a României (BNR) ar putea opera o majorare de 50 de puncte de bază a dobânzii-cheie la şedinţa de politică monetară din data de 9 noiembrie, arată într-un raport analiştii BCR Cercetare. Aceştia notează că rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie, în timp ce inflaţia de bază (CORE) a urcat la o rată anuală de 3,6% faţă de 3,2% în luna august. "Sunt dovezi clare că presiunile inflaţioniste se tot adună", se arată în raport.

Atât BNR, cât şi banca centrală din Polonia, au programate şedinţe de politică monetară în debutul lunii luna noiembrie, iar estimarea BCR pentru inflaţia pe luna octombrie este de o rată anuală aproape de 7%. Ulterior, BNR va avea o pauză mai lungă în ceea ce priveşte şedinţele de politică monetară, prima după cea din noiembrie fiind tocmai pe 10 ianuarie.

"Estimările pe termen scurt sunt grevate de incertitudini din cauza creşterilor de preţuri la gaze naturale şi energie electrică aşteptate pentru octombrie, urmate de compensarea pe care o face guvernul începând cu 1 noiembrie până la finalul lunii martie din anul următor. Având la bază scenariul compensării de către guvern, vedem inflaţia la 6,0% la finalul lui 2021 faţă de 5,7% anterior şi ne menţinem prognoza pentru finalul anului 2022 neschimbată la 4,2%. Fără subvenţia guvernamentală (pentru preţurile la energie) inflaţia ar putea ajunge la 6,7% la finalul anului", arată analiştii BCR.

BNR a majorat în data de 6 octombrie rata cheie de dobândă cu 25 de puncte de bază la 1,50% pe fondul creşterii de preţuri la produse şi servicii, altele decât cele energetice.

Pe fondul surprizei pe inflaţie furnizată ieri şi pe aprofundarea crizei politice, costurile de finanţare din piaţa secundară ale statului au explodat, pe mai toate scadenţele: rata de dobândă pe 10 ani (RO10Y) a trecut pragul de 5% atingând un maxim de 5,03% înainte de a se stabili la 4,94%, rata de dobândă pe 5 ani (RO10Y) a urcat la 4,425%, iar dobânda pe 2 ani (RO2Y) a ajuns la 2,983%. Mai toate aceste costuri sunt acum dublate comparativ cu mijlocul lunii februarie, bottom-ul costurilor de finanţare pentru guvern. Practic, investitorii vând obligaţiunile guvernamentale emise de stat, ceea ce duce la majorarea costurilor. Rămâne de văzut cum se va reflecta această evoluţie în emisiunile Ministerului de Finanţe din piaţa primară, având în vedere că guvernul mai are de finanţat circa 30% din necesarul brut de finanţare din acest an de circa 140 de miliarde de lei.

Incertitudinea politică înseamnă că perspectiva politicii fiscale devine mai incertă, factor negativ pentru costurile de finanţare având în vedere deficitul masiv de peste 7% din PIB din acest an. Analiştii BCR notează totuşi că angajamentele fiscale ale României faţă de Uniunea Europeană reprezintă o ancoră pe termen mediu pentru procesul de consolidare fiscală al României.

Totodată, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a ieşit ieri şi a semnalat disponibilitatea BNR de a continua majorările de dobândă, acesta declarând totodată că prognoza de inflaţie de 5,6% pentru finalul anului în curs nu mai este de actualitate.

"Nu putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare, iar pentru a domoli inflaţia trebuie să creştem dobânzile. Vorbim de o acţiune treptată, nu vorbim de şocuri, însă tratamentul recomandat în aceste situaţii este de dobânzi mai mari şi fiind o economie mică şi deschisă, eu am mai spus-o, noi în România nu putem avea şi dobânzi mici şi inflaţie mică", a spus Popa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb