BCR: Modalităţile de calcul a dobânzii în contractele de credit ale băncii sunt cele permise de lege

F.D.
Bănci-Asigurări / 19 mai 2023

BCR: Modalităţile de calcul a dobânzii în contractele de credit ale băncii sunt cele permise de lege

Banca Comercială Română (BCR) respectă cu stricteţe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare şi rambursare a unui credit bancar, iar modalităţile de calcul al dobânzii din toate contractele băncii sunt cele permise de lege şi absolut similare cu practica bancară la nivel european şi internaţional, au transmis, vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei bancare.

Potrivit sursei citate, "de zeci de ani, în economiile de piaţă, creditul bancar funcţionează după acelaşi principiu simplu: dobânda este calculată în raport cu soldul creditului (suma principală datorată)".

"Prin urmare, ponderea dobânzii în rata totală este mai mare la început şi scade de la o lună la alta, pe măsură ce soldul este rambursat. Clienţii care doresc să aibă aceleaşi cheltuieli lunare în legătură cu creditul pot alege rate lunare fixe, formate din dobânda calculată la soldul din luna respectivă, iar, prin diferenţă, o parte din soldul creditului, cu diminuarea progresivă a acestuia. Rambursarea prin rate descrescătoare este potrivită clienţilor care îşi doresc să achite lunar mai mult din soldul creditului, suportând o rată mai mare în primii ani ai creditului - în medie cu 20-30% faţă de modelul cu rate fixe. BCR respectă cu stricteţe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare şi rambursare a unui credit bancar, conform OUG 50/2010 si OUG 52/2016. Prin urmare, banca va apela la toate mijloacele legale pentru a dovedi corectitudinea aplicării dispoziţiilor prevăzute de lege în cadrul contractelor şi practicilor băncii. Modalităţile de calcul al dobânzii din toate contractele BCR sunt cele permise de lege, fiind absolut similare cu practica bancară la nivel european şi internaţional", susţine BCR.

Oficialii băncii precizează că, în orice moment, clienţii pot opta pentru rate egale sau descrescătoare, cu analiza riguroasă a capacităţii de rambursare. În plus, aceştia pot alege oricând, fără nicio constrângere, să ramburseze anticipat parţial sau total creditele, ceea ce reduce valoarea dobânzilor viitoare.

"În toate unităţile sale din ţară, dar şi în digital, Banca Comercială Română discută în fiecare zi cu oamenii despre creditare responsabilă, utilizând principii de educaţie financiară. Am înţeles că este important să facem acest lucru înaintea contractării oricărui credit, dar o facem mereu şi după acordarea unui împrumut. De altfel, BCR a fost prima instituţie bancară din România care, în 2015, a făcut public un ghid al creditării responsabile împreună cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar banca a dezvoltat, în ultimii şapte ani, cel mai mare program de educaţie financiară - Şcoala de Bani, prin care au trecut peste 600.000 de români. Proiectele noastre şi discuţiile pe care le avem cu clienţii prioritizează decizia informată şi alegerile financiare sănătoase. Aşa că ne-am bucurat să vedem că, în ultimele zile, clienţii BCR care au vrut să primească informaţii suplimentare pe subiectul ratelor egale versus descrescătoare au înţeles pe deplin modalitatea de calcul şi opţiunile pe care le au", se menţionează în comunicat.

Reacţia BCR vine ca urmare a acţiunii ANPC în cadrul căreia a sancţionat 11 bănci pentru modul de calcul al dobânzii la creditele pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. (Off-topic) Dacă tot aduce banca în discuție diverși ani trecuți și chestiuni generale, poate în alt text detaliază cum a implementat sepa, iar la textul de față aduce precizări cu privire la comisioanele creditelor[acordate înainte de 2010]

    da de ce nu promovati ratele fixe in deflatie breee...?!

    acum e buna treaba cu rate fixe... pai la ce premium de rata fixa cereti ... e nesimtire curata. 

    s c cret 

    1. breee , beheehee !

    romanul pina nu-i ia casa banca si nu plateste de 7 ori imprumutul nu se invata minte

    1. Romania e maidanul pe care golanii din bancile straine jefuiesc oamenii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb