BEI: "Băncile internaţionale sunt mai selective cu Europa Centrală şi de Sud-Est"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2014

"Băncile internaţionale sunt mai selective cu Europa Centrală şi de Sud-Est"

Instituţiile de credit cu activităţi transfrontaliere rămân implicate în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEE), însă au devenit mai selective când vine vorba despre ţările în care operează, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu privire la creditarea în regiune.

Operaţiunile în CESEE rămân o componentă cheie în strategia globală a majorităţii grupurilor financiare prezente aici, acestea rămânând profitabile şi oferind randamente mai bune decât media la nivel mondial, în mai mult de jumătate dintre cazuri, potrivit sonajului.

Băncile intervievate se aşteaptă ca profitabilitatea să crească în următoarele şase luni, ceea ce, potrivit BEI, semnalează o atractivitate mai sporită a regiunii.

Cu toate acestea, mai puţin de jumătate dintre grupurile financiare întrebate (46%) au răspuns că au în vedere să îşi extindă operaţiunile în Europa Centrală şi de Sud-Est în perioada următoare, în timp ce 33% au transmis că anticipează o reducere a acestora, faţă de 50% care au precizat că şi-au diminuat prezenţa, în ultimele luni.

Cea mai importantă componentă a reducerii prezenţei în regiune a luat forma unei scăderi a finanţărilor intra-grup, tendinţă pe care subisidiarele central şi sud-est europene o văd continuând, în următoarele şase luni, însă într-un ritm mai scăzut.

"Cererea redusă de finanţare care există pe plan local pare să influenţeze în mod direct necesarul de fluxuri financiare necesare pentru suţinerea operaţiunilor", se afirmă în sondajul BEI.

Majoritatea băncilor cu operaţiuni în CESEE au declarat că au de gând să-şi păstreze sau, chiar, să-şi majoreze expunerile asupra subdisiarelor, numărul instituţiilor financiare care au raportat diminuări ale expunerilor fiind scăzut, susţine studiul.

Documentul precizează: "Expunerile de capital mai mari par să fi compensat parţial reducerea finanţărilor intra-grup. De asemenea, sondajul a reliefat că volatilitatea pieţelor financiare globale şi reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni al FED are un efect negativ, dar redus, asupra expunerilor grupurilor bancare faţă de regiunea CESEE. Ne aşteptăm ca impactul să se manifeste doar faţă de finanţarea intra-grup, expunerile de capital urmând să rămână neschimbate".

Subsidiarele din Europa Centrală şi de Sud-Est raportează o stabilizare a cererii şi ofertei de împrumuturi, însă la un nivel scăzut, conform sondajului BEI.

Ambele componente ale creditării sunt aşteptate să crească, în următoarele şase luni, în condiţiile în care, în ultimele şase luni, cererea a urcat într-un ritm foarte redus, pe fondul restructurării datoriilor şi a nevoilor de capital de lucru ale companiilor, arată Banca Europeană de Investiţii.

În ceea ce priveşte oferta de împrumuturi, condiţiile s-au mai relaxat pentru clienţii persoane fizice, dar sunt încă stricte pentru companii, notează raportul.

Pentru perioada următoare, băncile se aşteaptă la o creştere a cererii şi o relaxare a condiţiile de acordare, afirmă autorii studiului.

Domniile lor explică: "Pe lângă restructurarea creditelor şi a nevoilor de capital de lucru, creşterea încrederii consumatorilor şi a cheltuielilor acestora este aşteptată să aibă o contribuţie pozitivă asupra cererii".

Factorii care afectează cel mai puternic oferta de credite sunt nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante (Non Performing Loans - NPL) şi incertitidinile legate de cadrul de reglementare, semnalează BEI.

Finanţarea aflată la dispoziţia Europei Centrale şi de Sud-Est continuă să crească, pe fondul accesului sporit al băncilor din regiune la depozite locale şi linii de credit de la instituţiile financiare internaţionale, potrivit raportului.

Finanţarea pe termen lung, disponibilă într-o proporţie mai mare, contribuie la nivelul finanţării totale şi poate permite băncilor să îşi reducă nepotrivirea între maturităţi, notează autorii studiului.

Calitatea împrumuturilor acordate s-a deteriorat în continuare, rămânând una dintre cele mai importante griji ale instituţiilor de credit din CESEE, conform sondajului, care atrage atenţia că vârful NPL-urilor nu a fost atinsă, încă, deşi ritmul de creştere al acestora s-a diminuat.

Reprezentanţii BEI precizează că mai puţin de 40% dintre băncile întrebate au declarat că se aşteaptă ca nivelul creditelor neperformante să continuate să urce, faţă de 50%, în urmă cu şase luni, respectiv 60%, acum un an.

Rezolvarea problemei NPL este esenţială pentru asigurarea unui flux sănătos de credite în economiile din regiune, potrivit studiului, care menţionează că, deşi accesul la finanţare nu pare să fie o problemă, în condiţiile actualului nivel al cererii, o majorare a investiţiilor în Europa Centrală şi de Sud-Est ar putea necesita creşterea fondurilor, pentru reluarea procesului de convergenţă.

Dacă accesul la finanţare al băncilor din CESEE nu pare să fie o problemă, conform datelor BEI, cel al companiilor din regiune nu este aşa facil, după cum au declarat, în repetate rânduri, reprezentanţii mediului de afaceri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb