UDMR nu este de acord cu închiderea pieţelor agroalimentare, măsură care va duce la sărăcirea producătorilor autohtoni, în timp ce închiderea şcolilor "reprezintă un alt capitol dureros", a declarat, astăzi, la dezbaterea "Ora premierului", liderul deputaţilor Uniunii, Benedek Zacharie, conform Agerpres.
Premierul Ludovic Orban a fost invitat la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Camera Deputaţilor pe tema proiectului de buget, solicitarea fiind făcută de grupul PSD.
"Domnule prim-ministru, mi-ar fi plăcut să vă puneţi în aplicare principiile de transparenţă şi predictibilitate, astfel încât să ştim în ce proporţie şi cum vor fi finanţare cheltuielile sociale - cei mai loviţi de soartă - copiii fără ocrotire parentală, persoanele cu handicap, persoanele vârstnice. Mi-ar fi plăcut să nu vă putem acuza de lipsă de transparenţă în cheltuirea banilor publici, execuţiei bugetare nepublicate. (...) Dar ultimele zile au ridicat alte întrebări. Oamenii se întreabă care sunt raţiunile celor mai recente măsuri pe care le-aţi luat pentru combaterea efectelor pandemiei. Cele mai multe sunt excesiv luate, fără niciun fel de nuanţă şi fără un minim de calcul al efectelor socio-economice pe termen scurt, mediu şi lung", a susţinut deputatul UDMR.
El a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă nu este de acord cu suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare, transmite Agerpres.
"Nu putem fi de acord cu măsura suspendării activităţii pieţelor agroalimentare din spaţiile închise, pentru că producătorul autohton nu va mai putea să-şi desfacă produsele sezoniere, iar la expirarea perioadei de timp va fi prea târziu pentru el - şi-a aruncat marfa, a vândut-o la un preţ de nimic sau s-a stricat. (...) Se va ajunge la două rezultate contraproductive: sărăcim producătorul agricol autohon, în schimb, prin creşterea cererii pentru produsele din import din magazine, îl îmbogăţim pe cel din afară. Nu mai vorbim despre deficitul de cont curent şi alte rezultate la nivel macroeconomic", a motivat Benedek Zacharie.
Potrivit deputatului, "un alt capitol dureros este şcoala".
"Mai nicăieri în Europa şcolile primare nu au fost închise. De ce la noi aţi închis absolut toate şcolile, fără o minimă pregătire nuanţată pe niveluri şi capacitate de a interacţiona online cu cadrele didactice? Şcolarii mici vor pierde startul, poate chiar plăcerea de a învăţa. Cum vor şti să formeze literele? La clasele la care trebuie să se dea tezele nici acum nu e clar cum se vor încheia mediile. La clasele unde trebuie să se dea evaluarea, cum se va face aceasta? Cum se descurcă părinţii? (...) Sunt întrebări la care Guvernul nu poate să ofere răspunsuri mulţumitoare, pentru că nu este pregătit, pentru că, deşi a avut timp, totuşi nu s-a pregătit, iar oamenii vor rămâne cu aceste întrebări", a arătat Benedek Zacharie.