Beneficiarii de ajutor de stat afectaţi de creşterea ROBOR, sprijiniţi printr-o schemă de ajutor de minimis de peste 86 milioane lei

F.D.
Macroeconomie / 16 februarie

Beneficiarii de ajutor de stat afectaţi de creşterea ROBOR, sprijiniţi printr-o schemă de ajutor de minimis de peste 86 milioane lei

Ministerul Finanţelor continuă măsurile de susţinere a IMM-urilor prin propunerea unui act normativ necesar pentru insitituirea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, afectaţi de creşterea ROBOR, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, schema de minimis, cu un buget de 86.560.000 lei, va finanţa diferenţele de dobândă care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanţare.

"Dacă vrem să asigurăm un mediu investiţional atractiv, trebuie să venim spre contribuabili, care ne sunt alături, ca parteneri oneşti. Prin schemele de ajutor de stat şi astfel de măsuri de ajutor de minimis, venim cu un sprijin concret. Am propus această schemă din bugetul MF pentru ca antreprenorii să poată acoperi diferenţele de dobândă care au apărut ca urmare a creşterii ROBOR, oferindu-le astfel posibilitatea să facă ce stiu mai bine, adică să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor pe care le-au construit", a explicat ministrul Marcel Boloş.

Măsura este necesară întrucât în perioada aprilie 2020 - iunie 2022 au fost încheiate acorduri de finanţare în cadrul programului IMM INVEST ROM NIA, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM INVEST ROM NIA, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească cu modificările şi completările ulterioare.

La momentul emiterii acordurilor de finanţare a fost calculată ex ante valoarea dobânzilor pe 8 luni, respectiv 24 luni, de la data acordării creditului şi în consecinţă ajutorul de stat menţionat în acordul de finanţare pentru beneficiar a fost calculat luând în calcul o anumită valoare a ROBOR.

Având în vedere efectele generate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică şi piaţa energiei au fost afectate în mod semnificativ, s-au înregistrat creşteri masive ale ROBOR faţă de rata dobânzii ROBOR prevăzută în acordurile de finanţare, ceea ce a condus la majorarea cuantumului ajutorului de stat de natura grantului (care acoperă dobânzile şi comisioanele) peste limita prevăzută în acordurile de finanţare.

Programul va fi valabil până la data de 30 iunie 2024, cu respectarea dispoziţiilor legii bugetului anual de stat şi a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar plăţile în cadrul prezentei scheme se vor efectua până la data de 31 decembrie 2025.

Ajutorul de minimis aferent dobânzii se plăteşte din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale şi se virează trimestrial în contul FNGCIMM/FGCR/FRC, pe baza situaţiilor centralizatoare privind dobânzile lunare datorate, transmise de instituţiile de credit.

Prin implementarea Programului se urmăreşte:

-acordarea de ajutor de minimis unui număr de 9.200 de beneficiari;

-menţinerea locurilor de muncă şi evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor şi a întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie, parte fundamentală a economiei româneşti;

-asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plăţii celor 8, respectiv 24 luni de dobândă prevăzute de legislaţie;

-asigurarea măsurilor necesare pentru derularea activităţii curente precum şi pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor demarate de către beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanţărilor garantate în cadrul programului;

-acces rapid la Program prin colaborarea cu instituţiile de credit ce finanţează în acest moment IMM-urile şi întreprinderile cu capitalizare de piaţă medie şi derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piaţă medie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Esta e direct cadou recapitalizare banci si strigat mare "cumparati-mi titluri"!

    s c c r e t 

    1. cadou la banci ca au dat credite fara cap. am vandut o casa in 2021(ne-am mutat), si clientii erau ceva de genul, credit, prima casa sau ce credit aveau, aporbat de vreo banca. Si avansul? Tot credit, de nevoi personale, de la alta banca. Rezultatul, azi 12,5% defaulturi la creditele ipotecare.

      Asa e si la firme, s-au dat credite fara numar, fara numar. Nu zic ca exact ca inainte de 2008 dar poate cam asa. Si atunci credit doar cu buletinul, si etc. Credite pe toate gardurile. Nu doar banci ci si societati deastea nebanci, ca si azi. Si acum valeu, ce ne facem? 

    Si pentru Haier ?

    Puneti si rabla la tractoare dc tot sunteti pusi pe dat, macar alea vor spori productivitatea in ferme si vor face taxe. La cat s-au scumpit in ultima perioada e singura sansa pt fermierii mai mici.

    Normal, poti si prin proiecte, dar proiectele sunt ca patul lui procust, nu ai exact acea inaltime ti se taie picioarele. 

    Se suprataxeaza IMM-urile, ca sa ajute IMM-urile?!

    Suntem iar in comunism, sau tindem spre, cu toate ajutoarele, subventiile, si fondurile publice alocate UNOR antreprenori ?! 

    1. si PFA urile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb