BERD: Europa Centrală şi de Est are nevoie de noi reglementări de creditare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2010

BERD: Europa Centrală şi de Est are nevoie de noi reglementări de creditare

Împrumuturile în valută cu potenţial de risc sunt din nou în creştere în Europa Centrală şi de Est, drept pentru care este vital un nou sistem de reglementare, a declarat, pentru Financial Times, Piroska Nagy, consilier al economistului şef al Băncii Europene pentru reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Este extrem de important ca aces-te moduri de abordare să fie coordonate. Dacă nu, băncile - mamă pot doar să caute şi să aleagă pieţele", a afirmat oficialul BERD, care susţine că guvernele şi autorităţile din sectorul financiar trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru reglementarea creditării în valută în Europa Centrală şi de Est.

Monedele din Europa Centrală şi de Est au început să se deprecieze atunci când criza financiară a început să-şi arate efectele, în 2008, făcând mult mai scumpă achitarea împrumuturilor în valută, în special în franci elveţieni şi euro.

Conform analistului Neil Shearing de la "Capital Economics", creditele în valută reprezintă 91% din totalul împrumuturilor în Letonia, 87% în Estonia, 72% în Lituania şi peste 50% în Ungaria, Româ-nia şi Bulgaria.

În perioada de vârf a crizei financiare, acest nivel de expunere a dus la creşterea temerilor că operaţiunile băncilor din regiune ar putea fi grav afectate, din cauza intrării clienţilor în incapacitate de plată şi a deprecierii activelor.

Totuşi, masivele intervenţii ale instituţiilor financiare şi îmbunătăţirea pieţelor de export din Europa Occidentală au ajutat la stabilizarea monedelor din Europa de Est, făcând creditele în valută mult mai disponibile.

Piroska Nagy a mai declarat că există încă interes din partea clienţilor să obţină credite în valută, deoarece aces-tea rămân mai ieftine în ţările unde rata dobânzii de referinţă este relativ ridicată.

Cu toate că a solicitat noi reglementări în sectorul bancar, Piroska Nagy a accentuat că guvernele trebuie să evite limitarea furnizării de noi credite.

"Este o balanţă delicată, deoarece vrem, de asemenea, să vedem o redresare în Europa Centrală şi de Est. Vrem să vedem creşterea creditării, dar într-un mod echilibrat", a conchis Piroska Nagy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb