BERTHOLD FUERST, DEUTSCHE BANK: Boom-ul global de fuziuni şi achiziţii va dura mai mulţi ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2021

Boom-ul global de fuziuni şi achiziţii va dura mai mulţi ani

Tranzacţii de 3,8 trilioane de dolari la finele trimestrului al treilea din 2021, conform Bloomberg Recordul în materie a fost stabilit în 2007: 4,1 trilioane de dolari Tranzacţiile din sectorul tehnologic - cele mai numeroase

Boom-ul înregistrat pe segmentul fuziunilor şi achiziţiilor globale este încă la început, potrivit unuia dintre dealerii Deutsche Bank AG, cel mai mare grup bancar german.

Berthold Fuerst, co-director al diviziei globale de fuziuni şi achiziţii din cadrul Deutsche Bank, spune citat de Bloomberg: "Văd activitatea curentă din sectorul fuziunilor şi achiziţiilor ca începutul unui ciclu ascendent de mai mulţi ani. Ceea ce anticipez este o activitate crescută în anii următori".

Valoarea tranzacţiilor globale era, la finele celui de-al treilea trimestru din 2021, de 3,8 trilioane de dolari, conform datelor Bloomberg. Suma este la o distanţă de numai câteva sute de miliarde de dolari faţă de recordul anual de 4,1 trilioane de dolari stabilit în 2007.

Tranzacţiile din sectorul tehnologic au fost cele mai numeroase în perioada menţionată, în condiţiile în care societăţile din toate domeniile îşi adaptează afacerile pentru era digitală. Această dorinţă de a obţine acces la tehnologie prin achiziţii a stimulat tranzacţiile cu valori cuprinse în intervalul 1 - 10 miliarde de dolari, o tendinţă care, potrivit lui Fuerst, va continua.

Dealerul Deutsche Bank menţionează că încrederea în realizarea de fuziuni şi achiziţii rămâne ridicată în rândul consiliilor de administraţie ale companiilor, în pofida perspectivei de reducere a programelor de stimulre ale băncilor centrale, a creşterii ratelor dobânzilor şi a efectelor indirecte ale pandemiei, cum sunt şocurile lanţurilor globale de aprovizionare.

Un alt factor care susţine tranzacţiile este concentrarea sectorului corporatist pe îmbunătăţirea standardelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), inclusiv prin trecerea la forme de energie mai ecologice.

"Complexul ESG alimentează piaţa fuziunilor şi achiziţiilor", afirmă Fuerst, menţionând: "Aici apar noi pieţe. Este o oportunitate pentru companii să reinvestească şi să realoce capitalul în domenii care respectă mai mult ESG".

Fuziunile şi achiziţiile din America Latină, la nivelul maxim al ultimilor zece ani: 105 miliarde de dolari în 2021

Fuziunile şi achiziţiile din America Latină au depăşit 105 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, conform Refinitiv, care subliniază că volumul mare de capital a alimentat frenezia tranzacţiilor din regiune.

"Veniturile din IPO-uri şi ofertele de acţiuni au finanţat achiziţii în unele industrii, cum sunt asistenţa medicală, petrolul şi gazele, energia electrică, fintech-ul şi retailul", declară, citat de Reuters, Ricardo Bellissi, co-director al departamentului de investment banking din cadrul Goldman Sachs Brazilia.

Chiar dacă pieţele de capital din America Latină sunt afectate de volatilitate, inflaţie şi rate ale dobânzilor mai mari, în special în Brazilia, unde se vor derula alegeri prezidenţiale anul viitor, majoritatea bancherilor nu preconizează o scădere a volumului de fuziuni şi achiziţii pe termen scurt.

După ce au strâns 25 de miliarde de dolari din oferte de acţiuni anul acesta şi aproape 30 de miliarde de dolari anul trecut, companiile din America Latină au poziţii de numerar solide ca să finanţeze fuziuni şi achiziţii.

"Chiar şi cu o inflaţie mai mare, dobânzi în creştere şi cu alegeri în Brazilia, anul viitor, aşteptăm ca tranzacţiile să se menţină la un nivel solid", declară Bruno Amaral, şeful diviziei de fuziuni şi achiziţii din cadrul Banco BTG Pactual.

Amaral este, de asemenea, optimist cu privire la potenţialele tranzacţii din Chile, una dintre ţările din America Latină care a gestionat cel mai bine pandemia, precum şi din Peru şi Columbia, care, precum Chile, beneficiază de preţurile ridicate ale mărfurilor.

Cea mai mare afacere din regiune - realizată până în prezent - este preluarea propusă, pe 9,5 miliarde de dolari, a NotreDame Intermedica de către rivala Hapvida SA, tranzacţie aflată în analiza autorităţii antitrust braziliene.

Alte afaceri de top includ, conform sursei, achiziţia de către Univision a activelor Grupo Televisa şi desprinderea diviziei en gros Asai a retailerului brazilian GPA SA, tranzacţii cu valori apropiate de 5 miliarde de dolari, fiecare.

Printre cele mai active industrii pe piaţa tranzacţiilor din America Latină se numără asistenţa medicală, încă foarte fragmentată în regiune, şi fintech-ul, care atrage interesul investitorilor pe măsură ce acest domeniu câştigă cotă de piaţă în defavoarea băncilor fizice.

Privatizarea şi tranzacţiile din infrastructură aduc sume importante pe piaţa tranzacţiilor, conform sursei. Spre exemplu, licitaţia activelor de stat din domeniul apei şi canalizării din Rio de Janeiro a atras 22,6 miliarde de reali, iar vânzarea diviziilor de fibre şi mobile ale operatorului Oi - aproape 30 de miliarde de reali. Într-o altă tranzacţie viitoare, America Movil urmează să renunţe la afacerea cu turnuri din America Latină, până la sfârşitul anului.

Vânzarea rafinăriilor companiei petroliere de stat Petrobras şi a diviziilor de fibre aparţinând Copel, Telefonica şi TIM Brazilia sunt aşteptate, de asemenea, în următoarele luni.

Activitatea transfrontalieră a crescut, de asemenea, notează sursa.

"Companiile braziliene au revenit în atenţia achizitorilor străini", spune Luiz Muniz, partener, şef pentru America Latină în cadrul Rothschild & Co., făcând referire la preluarea pe 819 milioane de euro a diviziilor alimentare britanice şi irlandeze ale Kerry Group Plc de către Pilgrim's Pride Corp. (divizie JBS).

Consultanţa financiară este foarte activă în America Latină, 77% din tranzacţiile care depăşesc 100 de milioane de dolari fiind realizate cu ajutorul consilierilor financiari, conchide sursa.

Volatilitate în Brazilia, din cauza alegerilor viitoare

Chiar dacă indicele Bovespa, de referinţă al Bursei din Brazilia, a scăzut cu 5% în acest an şi peste 50 de companii au decis să amâne sau să-şi anuleze IPO-urile, emisiunile de acţiuni au fost stabile în primele nouă luni ale anului 2021, cu oferte de 21,12 miliarde de dolari, conform Reuters.

În întreaga Americă Latină, totalul emisiunilor a crescut cu 12%. Spre exemplu, America Movil din Mexic a vândut obligaţiuni convertibile de 2,7 miliarde de dolari.

Bancherii spun că societăţile braziliene aşteaptă doar o perioadă mai bună pe pieţele de acţiuni ca să-şi lanseze ofertele.

"Unele companii pot amâna momentul tranzacţiilor ca să evite expunerea inutilă la volatilitate, ceea ce s-ar putea întâmpla într-un an electoral în Brazilia", declară Rodolfo Soares, co-director al diviziei braziliene de investment banking din cadrul Goldman Sachs.

Marea Britanie: Activitatea de fuziuni şi achiziţii din domeniul alimentar şi al băuturilor, cea mai ridicată din 2010

Activitatea de fuziuni şi achiziţii pe piaţa produselor alimentare şi a băuturilor din Marea Britanie a fost, în această vară, cea mai ridicată din 2010, potrivit unui raport Oghma Partners, preluat de cityam.com.

Conform sursei, valoarea tranzacţiilor realizate între luna mai şi august este estimată la 3,9 miliarde de lire sterline. Valoarea totală, de la începutul anului până în prezent, este estimată la 5,8 miliarde de lire sterline, nivel apropiat de totalul anual din 2015: 5,6 miliarde de lire sterline.

Conform sursei, una dintre cele mai mari afaceri a fost vânzarea diviziei de produse alimentare Valeo Foods către firma de investiţii private Bain Capital, în luna mai. Portofoliul de produse alimentare Valeo include mărcile Jacobs, Rowse, Kettle, Odlums, Barratt şi Balconi.

O altă afacere uriaşă a fost achiziţia de către compania americană Pilgrims Pride, pe 704 milioane de lire sterline, a operaţiunilor Kerry cu produse gătite şi carne.

Stocks Spirits Group Ltd. este, de asemenea, în fruntea listei tranzacţiilor, după ce a fost achiziţionat la începutul acestui an de Sunray Investments, prin firma de capital privat CVC, pe 767 de milioane de lire sterline.

Cumpărătorii din străinătate nu şi-au pierdut interesul pentru afacerile din Marea Britanie, după cum reiese din achiziţia de către Ferrero a Burton's Biscuits şi preluarea de către Newlat a Symington's, menţionează sursa.

Dacă nivelurile actuale de activitate vor continua, atunci volumul tranzacţiilor ar trebui să revină la nivelurile pre-pandemice în 2021, subliniază raportul.

Cu toate acestea, Oghma Partners avertizează că presiunile pe costurile cu forţa de muncă, energia, materiile prime şi distribuţia creează un mediu comercial dificil.

Oghma Partners susţine că modelul de afaceri al multor companii va fi testat anul următor, iar firmele care luptă ca să-şi diminueze costurile vor supravieţui.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NU ESTE ADEVARAT!!!!!

    NU are cum sa dureze mai "multi ani"; aceste forme de achizitii se fac mereu in / si pe final de bula CREDIT!!! 

    SPACurile apar ca intensitate in sfarsit de BULE CREDIT / FINANCIARE!!!! 

    Vor cadea companii FOARTE MARI prin EUROPA!!! (chiar daca vor avea bail-in sau bail out - pe seama populatiei) 

    Producatorul de Makita a fost jburat de concurenta din centre mari de vanzari!!! (sa nu uitam ca avem fabrica in Romania; angajatii vor zvura din toamna -iarna din posturi!!!) 

    Urmariti Somajul ce trebuie sa urce!!! (atat youth cat si restul categoriilor). 

    NU SPECULATI CEEA CE S-A SPECULAT INTRECUT!!! 

    semnat comenturi "cretine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb