Biden: "Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii"

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2022

Biden: "Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii"

Statele Unite (SUA) îşi vor respecta angajamentele şi vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii chineze, a declarat, ieri, Joe Biden, preşedintele american, în cadrul primei sale vizite ca preşedinte în Japonia. Potrivit Financial Times, un reporter american l-a întrebat pe Biden, în timpul conferinţei comune de presă cu liderul japonez Fumio Kishida, dacă SUA ar apăra Taiwanul în cazul în care insula ar fi atacată, iar preşedintele SUA a răspuns "da, acesta este angajamentul pe care l-am făcut".

Biden a adăugat că în cazul în care China ar ataca militar Taiwanul, conflictul "ar disloca întreaga regiune şi ar fi o acţiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina". Preşedintele american a mai spus că Washingtonul respectă în continuare politica convenită cu Beijingul care stipulează că guvernul Chinei continentale este singurul guvern chinez oficial, o politică care a permis apropierea relaţiilor sino-americane prin nerecunoaşterea oficială a Taiwanului.

"Iată care este situaţia. Suntem de acord cu politica «O singură Chină» (one-China policy - eng.). Am semnat-o, la fel ca toate acordurile aferente, dar ideea că (Taiwanul) poate fi luat cu forţa, pur şi simplu luat cu forţa, nu este în regulă", a spus Joe Biden.

FT scrie că răspunsul preşedintelui Biden a părut să fie contrar politicii americane de "ambiguitate strategică", politică sub care SUA a evitat să clarifice dacă ar apăra militar Taiwanul în faţa unei ofensive chineze. Taiwan-ul nu şi-a declarat niciodată independenţa faţă de China continentală, mişcare vehiculată de decenii că ar provoca un atac militar din partea Beijing-ului, care consideră insula drept regiune o separatistă. SUA furnizează de decenii armament guvernului de la Taipei precum şi pregătire militară.

Vizita lui Biden la Tokyo a adus un nou acord între SUA şi Japonia pentru întărirea cooperării de securitate şi descurajare, cele două ţări arătând cu degetul către "comportamentul din ce în ce mai coercitiv al Chinei" şi către ameninţarea nucleară din Coreea de Nord.

În acelaşi timp, premierul japonez Fumio Kishida s-a angajat că Japonia îşi va întări capacităţile de apărare şi că îşi va "majora substanţial" bugetul de apărare, luând în considerare inclusiv capacităţi de lovire împotriva unor baze militare inamice. În finalul acestui an Japonia este aşteptată să îşi recalibreze strategia de securitate naţională pentru prima dată de la finalul celui de-al doilea război mondial.

Astăzi, preşedintele american Joe Biden este aşteptat să se întâlnească cu liderii grupului de securitate din Indo-Pacific (Quad - Quadrilateral Security Dialogie), grup ce pe lângă SUA şi Japonia mai include India şi Australia. Grupul a fost constituit ca răspuns la mişcările militare chineze din ce în ce mai agresive din zona Asiei de Sud-Est şi în special din Marea Chinei de Sud. Vizita oficială a liderului american în Asia a început săptămâna trecută, în Coreea de Sud, şi are ca scop, printre altele, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific, un plan care oferă un pilon economic pentru angajamentul SUA în Asia.

Reacţia Beijingului şi ce decizii strategice are în plan cu privire la o eventuală invazie

China şi-a exprimat ieri "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de comentariile lui Joe Biden, afirmând că nu va permite niciunei forţe externe să intervină în "afacerile sale interne".

"În ceea ce priveşte chestiunile care privesc suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi alte interese fundamentale, nu există loc pentru compromisuri", a declarat ieri Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am îndemnat partea americană să urmeze cu seriozitate principiul «O singură China», să fie prudentă în cuvinte şi fapte în problema Taiwanului şi să nu trimită niciun semnal greşit forţelor pro-independenţă şi separatiste taiwaneze - astfel încât să nu provoace daune grave situaţiei din strâmtoarea Taiwan şi relaţiilor dintre China şi SUA", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nu este prima dată când Beijingul avertizează cu privire la interferenţe în problematica taiwaneză: într-o convorbire telefonică cu Biden avută în noiembrie, preşedintele chinez Xi Jingping a avertizat că orice persoană sau ţară care sprijină independenţa Taiwan-ului se "joacă cu focul" şi "s-ar arde singure", potrivit Xinhua, agenţia de presă din China.

Matthew Kroenig, un expert în securitate de la think-thank-ul Atlantic Council, a precizat pentru Financial Times că "în cazul unui război, decizia de a interveni sau nu ar fi la preşedinte indiferent de politica formală (a SUA)". "Acum avem o fereastră clar deschisă în ceea ce priveşte instinctele lui Biden pe acest subiect şi cam care ar fi decizia lui", a mai adăugat expertul american.

Mai mulţi experţi în securitate consideră că un atac asupra Taiwan-ului din partea Chinei ar avea aceeaşi soartă ca atacul rusesc asupra Ucrainei, în special datorită doctrinei strategico-militare din Taiwan, a geografiei de apărare (nu există graniţă terestră între Taiwan şi China) şi a faptului că Taiwanul se pregăteşte de un eventual război cu China de peste 70 de ani.

Totodată, alţi experţi spun că Beijingul a luat deja decizii care indică o potenţială invazie în următoarele 48 de luni: printre acestea trebuiesc menţionate ruperea forţată a relaţiilor comerciale cu Vestul, prin intermediul lockdown-ul general, astfel încât aplicarea de sancţiuni de către Vest să nu aibă consecinţe devastatoare asupra economiei chineze; ordonarea băncilor să evalueze şi diminueze riscurile unor posibile sancţiuni americane; acumularea de rezerve de cereale - peste două treimi din rezervele mondiale de grâu sunt deţinute de China; interzicerea cetăţenilor să deţină active în afara graniţelor Chinei; legiferarea unor "circumstanţe speciale" care permit confiscarea activelor companiilor care se supun sancţiunilor vestice sau "dresarea" populaţiei chineze prin greutatea lockdown-ului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb