Preşedintele Klaus Iohannis a transmis ieri, că dezvoltarea pieţei de capital este un obiectiv strategic pentru economia naţională şi că, fără implicarea Guvernului nu se va putea atinge o creştere a pieţei locale şi nu se va putea reduce decalajul existent faţă de alte pieţe europene, iar, în acest sens, continuarea programului de privatizări prin Bursă este esenţial.
În mesajul preşedintelui, prezentat de şeful Cancelariei, Dan Mihalache, la evenimentului "2015 Analyst and Investor Days", organizat de Fondul Proprietatea, se mai arată: "Dezvoltarea pieţei de capital este un obiectiv unanim acceptat de toate instituţiile implicate la nivel executiv, dar există o distanţă semnificativă între declaraţii şi acţiuni concrete. O strategie clară în privinţa pieţei locale de capital, cu implicarea tuturor decidenţilor şi actorilor afectaţi, trebuie gândită în cel mai scurt timp".
Asta înseamnă şi că o strategie a pieţei bursiere nu există.
Faptul că Iohannis se referă la implicarea Guvernului în dezvoltarea pieţei de capital nu este decât o preluare, pe căi ciudate, a ceea ce a spus Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Ce înseamnă implicarea Guvernului?
Dacă înseamnă, cumva, să devină acţionar al Bursei, asta poate să fie o idee de cercetat.
Mai degrabă, însă, preşedintele preia, mecanic, ideea sobolewskiană şi a unei părţi din comunitatea brokerilor că dezvoltarea Bursei este dependentă de procesul de privatizare.
Asta nu înseamnă decât că, odată ce procesul de privatizare se va fi încheiat, urmează să închidem Bursa, aşa cum a vehiculat o doamnă de la Deloitte.
Dar, Bursa nu este un instrument al privatizării. Ea poate fi folosită în procesul privatizării, dar, funcţional, serveşte altor lucruri:
1.intrării şi ieşirii din afaceri;
2.dirijării capitalurilor către întreprinderile care merită;
3.furnizării informaţilor în timp real pentru politici economice.
La asta serveşte Bursa, iar nu la privatizare.
BVB nu a reuşit niciodată să devină funcţională şi nu din vina statului, ci pentru că piaţa este concepută neadecvat condiţiilor economiei româneşti şi mentalităţii autohtone.
O adevărată strategie pentru dezvoltarea Bursei ar trebui să observe nevoile întreprinderilor noastre şi ale investitorilor, în primul rând autohtoni, şi abia pe urmă pe ale celor străini.
MAKE, Preşedintele Grupului de presă "BURSA", a comentat: "Bietul preşedinte Iohannis este victima unei intoxicări. Ca profesor de fizică, el nu poate dezarticula sofismele oamenilor pieţei, reprezentaţi de Sobolewski, care, sărmanul de el, nu este cu mult mai competent".
Şeful statului mai susţine că sectorul companiilor de stat necesită o reformă profundă: "Conceptul de guvernanţă corporativă în companiile de stat este unul care trebuie încorporat în totalitate în modul în care Guvernul administrează participaţiile deţinute de statul român. Din păcate, implementarea guvernanţei corporative nu a fost realizată în mod unitar şi ultimii ani au adus chiar o stagnare în acest proces".
Klaus Iohannis a mai transmis investitorilor că este conştient că majoritatea privesc cu atenţie relaţia cu FMI şi că ultima evaluare a Fondului a ridicat semne de întrebare privind voinţa Guvernului de a face reformele structurale, adăugând că România trebuie să menţină colaborarea cu FMI.
1. declaratie foarte buna a Presedintelui
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.10.2015, 00:42)
si prin acest pasaj a atenitonat faptul ca domnii Sobolewski si cei de la conducerea ASF impreuna cu gurul Mobius au o problema in ceea ce priveste legalitatea listarii la Londra. Domnul Presedinte, in cazul in care si-a aplecat atentia asupra cadrului legislativ al Bursei de la Frankfurt , a remarcat cu siguranta diferenta intre un raport FP si unul al unei firme din componenta DAX. Interesul profesorului este nu sa-i lase corijenti elevii, ci sa-i convinga ca e bine sa invete pentru a trece clasa. Faceti acest test si intrebati pe cei 120 de participanti la zilele pietei de capital daca le este cunoscut faptul ca investesc intr-o actiune care nu respecta cerintele unei valori mobiliare cotata pe o bursa reglementata. Sunati la 004969272230 si spuneti-le ca au actiuni la o firma care voteaza in AGA situatiile finanicare in conformitate cu Romanian Accounting Standards.Asteptati reactia la celalalt capat al firului de telefon si apoi descrieti reactia provocata in urmatorul numar al ziarului. Va fi inca un motiv de exaltare pe care turistii il vor avea cand vor vizita Transilvania in 2016 , fiind aleasa aceasta regiune de Lonely Traveller ca cea mai frumoasa din lume.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2015, 15:07)
Sunt un simplu actionar pe BVB. Fara sa politizez absolut deloc..acest subiect privind BVB,...va rog lasati acuza si ironiile...Cert si direct la subiect. Responsabilitatea dezvoltarii BVB in aceasta tara va fi atunci cand la carma institutiilor vom avea persoane competente si nu corupti,. Suntem o tara de neimaginat...cu atatia mitocani si mitomani... Responsabilitatea unei trainici dezvoltari a BVB. este si depinde de clitatea celor care ne conduc : Guvern,Cond BVB, Parlament, ASF. etc. Fara un consens si o strategie comuna pe termen lung...nu se poate face nimic. Ce-am retinut din unele comentarii avute in articolul de mai sus ca vezi doamne acum presedintele ar fi devina pentruca BVB este in situatia in care este.??? Va intreb in tarile cum ar fi Polonia Cehia ,Ungaria etc ...datorita implicarii presedintilor a ajuns bursele acolo unde sunt acum ??? Stimati "vorbitori" ...haideti d-le si fiti mai seriosi... Atata timp cat tara aceasta nu va avea niste oameni competenti atat in ceea ce priveste ce-i care ridica anumite probleme cat si referitor la cei ce sunt responsabili...o sa fie vai de noi si mai departe D-zeu cu mila.,luativa "desaga" si sa plecam din tara...Nu vedeti ca de ani de zile discutam de SIF-uri, prag de 5 % ,fara prag cu prag... Corupti si mafiotii nu se inteleg si uite asa ne duc cu zaharelul. Si nulte si multe altele si aici iar presedintele este de vina...lasati-o mai bine balta toata aceasta discutie ( democratica) si mergeti si beti o cafea. Multumesc daca m-ati inteles.
1.2. de ce nu priviti in adancime (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.10.2015, 22:16)
stimate domnule Anonim. Opinia domnului Presedinte este cat se poate de pertinenta si o sustin cu cea mai mare placere. Poate ca printr-o descriere mai ampla veti intelege ca nu a fost nici cea mai mica urma de ironie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2015, 08:29)
Sobolewski a fost laudat ca va creste bursa.Acuma influnteaza pe altii sa-i faca treaba lui?Atunci el ce mai face? Incaseaza prime?