BILANŢ 2008 - AŞTEPTĂRI OPTIMISTE Rezultate bune pentru bănci, SIF-uri şi medicamente

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2009

Criza se va reflecta în raportările emitenţilor abia la jumătatea anului.

Criza se va reflecta în raportările emitenţilor abia la jumătatea anului.

Criza financiară internaţională nu va muşca prea mult din profiturile companiilor de la bursa autohtonă din ultimul trimestru al anului trecut, consideră brokerii, aceştia aşteptând o degradare a rezultatelor emitenţilor abia la jumătatea anului. Pe pieţele internaţionale însă, analiştii avertizează investitorii să aştepte câştiguri inferioare în ultimul trimestru din 2008 faţă de 2007. Mai exact, estimările lor indică o depreciere cu 14,4% a profiturilor companiilor din indicele Standard & Poor"s 500, în perioada menţionată.

Rezultatele trimestriale raportate de firmele de la noi în luna septembrie au fost, pentru multe dintre ele, sub aşteptări. Emitenţii au fost nevoiţi să-şi rectifice simţitor bugetele de venituri şi cheltuieli aproximate la începutul anului precedent.

Ultimele trei luni din 2008 au adus ieftiniri puternice pentru acţiunile româneşti. Judecând după evaluarea dură făcută de investitori emitenţilor, am putea deduce că nu au speranţe prea mari pentru raportările financiare de la final de an. Brokerii, însă, sunt mai optimişti şi "prezic" profituri bunicele pentru băncile de la Bursa bucureşteană şi pentru societăţile de investiţii financiare.

"În ultimul trimestru al anului 2008 s-au văzut clar semnele crizei economice şi în economia autohtonă, fiind afectate şi alte sectoare economice, în timp ce companiile listate la Bursă au resimţit efectele crizei încă de la începutul anului trecut", ne-a spus Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj "Intercapital Invest". Domnia sa crede că rezultatele anuale ce urmează să fie raportate în lunile următoare nu vor fi afectate decât într-o mică măsură de criza financiară, ale cărei efecte s-au făcut simţite abia în cel de-al patrulea trimestru al anului.

Domnul Paşol consideră că adevăratele urmări ale acestei situaţii vor fi simţite de către companii în cea de-a doua jumătate a acestui an, prin prisma rezultatelor financiare ce urmează să fie raportate în următoarele două trimestre.

Preşedintele "Intercapital Invest" este de părere că sistemul bancar va termina anul cu bine, chiar dacă băncile şi-au încetinit activitatea în ultima perioadă, subliniind că anul 2008 a fost un an bun pentru sectorul bancar din ţara noastră.

Cele mai afectate sectoare de criza financiară, potrivit domnului Paşol, vor fi industria auto şi industria grea. De asemenea, domnia sa crede că profiturile companiilor care se bazează pe exporturi vor fi afectate într-o mare măsură, din cauza diminuării cererii la nivelul întregii Uniuni Europene.

Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker" Cluj-Napoca, crede că, în domeniul bancar, lucrurile vor merge bine, fiind de părere că băncile au depăşit oarecum criza financiară, beneficiind de surse de venit diferite, în afară de dobânzi, precum veniturile din comisioane pentru diferite operaţiuni bancare, şi crede că vor încheia anul cu profit.

Cu toate acestea, când vine vorba de economia reală, domnul Prunea nu este foarte optimist. Domnia sa este de părere că politica guvernamentală, care, în opinia sa, este ca şi inexistentă, nu a ajutat într-o mare măsură companiile.

Brokerii sunt de părere că SIF-urile vor termina anul cu rezultate bune, datorită profitului diversificat, câştigurile fiind influenţate şi de vânzarea unui număr mic de participaţii, care pot influenţa semnificativ rezultatul final.

"SIF-urile vor încheia anul pe plus, dar asta datorită faptului că au participaţii la bănci", a mai adăugat domnul Prunea.

Preşedintele "Broker" Cluj-Napoca ne-a spus că sectorul petrolier, precum şi cel energetic, vor fi destul de afectate de criză, agenţii economici modificându-şi structura surselor de energie. Acest lucru ar putea avea un impact asupra cererii, şi în cele din urmă, şi asupra profitabilităţii.

Sectorul alimentar nu va fi afectat însă de criza economică, potrivit brokerilor, datorită elasticităţii mici a cererii faţă de preţ, precum şi din motivul că persoanele nu-şi vor micşora volumul coşului zilnic, chiar dacă preţurile la alimentele de bază vor creşte. Nici previziunile pentru sectorul farmaceutic nu sunt negative, brokerii subliinind importanţa aprecierii monedei europene în raport cu moneda naţională, în special pentru exportatori. "Importatorii însă vor pierde", ne-a spus Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction".

În opinia brokerilor, anul 2008 a fost un an mai bun faţă de 2007, cu toate că, în ultima parte a anului, criza economică a tras puternic în jos capitalizările companiilor de pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb