Aproape 25.000 de evenimente publice de amploare au fost gestionate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în prima jumătate a anului 2016, iar peste 4.500 de persoane au fost salvate din situaţii de urgenţă, dintre acestea - aproape 500 fiind copii, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
În primele şase luni ale anului, structurile operative ale MAI au realizat aproape 350.000 de intervenţii la solicitări care au vizat domeniul ordinii publice, iar pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi asigurarea unui climat de siguranţă publică au fost organizate, la nivel naţional, suplimentar faţă de activităţile dispozitivelor curente, peste 15.000 de acţiuni.
"Pentru a îndeplini obiectivul asumat de MAI privind creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în prima jumătate a anului au fost efectuate aproape 50.000 de razii şi acţiuni cu efective mărite, iar în zona adiacentă unităţilor de învăţământ au avut loc peste 125.000 de patrulări", susţine MAI.
Structurile operative ale MAI au asigurat măsurile de ordine publică la cele aproape 25.000 de evenimente publice de amploare - concerte, competiţii sportive sau manifestări culturale, religioase ori artistice-, precum şi la cele prilejuite de desfăşurarea alegerilor locale. La toate aceste manifestări cu public numeros nu au fost înregistrate evenimente deosebite.
În domeniul situaţiilor de urgenţă, pompierii şi paramedicii SMURD au intervenit la peste 180.000 de cazuri de urgenţă, în care au fost asistate medical 185.522 de persoane. Rezultatul misiunilor s-a concretizat în salvarea a peste 4.500 de persoane, dintre care aproape 500 au fost minori, precizează MAI.
De asemenea, structurile ISU au intervenit pentru stingerea a peste 10.000 de incendii, iar pentru gestionarea efectelor inundaţiilor s-au desfăşurat 3.765 de intervenţii în 374 de localităţi din 39 de judeţe, arată sursa citată.
În prima jumătate a anului, prin punctele de control la frontieră au trecut peste 25 de milioane de persoane şi peste 7,5 milioane de mijloace de transport. Pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei s-au dispus măsuri de suplimentare a personalului şi a arterelor de control, în toate perioadele de vârf.
Cele mai multe treceri au fost înregistrate la frontierele cu Ungaria (aproape 9,7 milioane de persoane) şi în punctele din aeroporturi (peste 6,3 milioane de persoane), precizează sursa citată.