"Numărul restanţierilor a crescut, în unele luni, cu peste 10%, dar au existat şi luni în care avansul a fost sub acest procent", a declarat, ieri, directorul general al Biroului de Credit (BC), Şerban Epure, adăugând că, deocamdată, nu putem vorbi de limitarea acestei creşteri. Domnia sa a mai precizat că cele mai multe restanţe au fost înregistrate la creditele de consum, acestea fiind urmate de cardurile de credit.
Deşi activitatea de creditare este scăzută, restanţele la credite au cres-cut într-un ritm mai mare decât în perioada dinaintea crizei, când numărul restanţierilor creştea în pas cu activitatea de creditare, potrivit domnului Epure. "Sperăm că această creştere se va domoli anul viitor", a mai spus domnia sa.
Numărul total al debitorilor, în prezent, este de aproximativ 7 milioa-ne de persoane atât cu informaţii pozitive, cât şi cu informaţii negative, în condiţiile în care nu toţi debitorii monitorizaţi au şi restanţe, potrivit directorului BC. Domnul Epure a mai precizat că în baza de date mai există persoane înregistrate cu credite la 12-13 bănci sau participanţi ( n.r. instituţii financiare nebancare sau de leasing), însă în cazul multora sunt împrumuturi luate înainte ca băncile să înceapă să transmită masiv informaţii, în 2007.
În ceea ce priveşte sistemul de scoring al BC, domnul Epure a afirmat că este încă la început, fiind folosit în prezent de 5 instituţii de credit.