ACCA Europa de Sud-Est, biroul regional al Association of Chartered Certified Accountants sărbătoreşte 15 ani de existenţă cu peste 7000 de membri si studenti la nivelul regiunii pe care o coordonează de la Bucureşti (şi care include România, Bulgaria, Albania, Moldova şi Macedonia de Nord). Biroul face parte din reţeaua ACCA care reuneşte 227.000 membri calificaţi şi 544.000 membri aspiranţi, deserviţi de 110 birouri şi centre din toată lumea, conform unui comunicat remis redacţiei.
Pornită din ideea de a consolida şi dezvolta profesia contabilă, ACCA este deschisă tuturor celor capabili să treacă examenele sale - care au subiecte universale fie că sunt date în România, Brazilia, China sau Africa de Sud. Calificarea ACCA nu este una simplu de obţinut, dar este valoroasă şi recunoscută la nivel global.
Prin urmărirea consecventă a unor standarde profesionale la cel mai înalt nivel, ACCA a căpătat recunoaşterea Băncii Mondiale şi USAID ambele organizaţii utilizându-i programa ca model de dezvoltare a profesiei contabile din întreaga lume. ACCA lucrează cu guverne, agenţii donatoare şi corpuri profesionale pentru a participa la dezvoltarea profesiei contabile, în interesul public.
"În 2006 am fost primul angajat ACCA din România iar acum conduc o echipă de cinci persoane fapt care ne permite să colaborăm cu o gamă foarte largă şi diversă de parteneri în cele cinci ţări, toţi având interesul promovării şi dezvoltării profesiei contabile. E un motiv de mândrie pentru mine şi pentru ACCA că aceşti membri ai echipei noastre au rămas alături de noi de la momentul în care ni s-au alăturat, dovadă a faptului că ACCA este şi un bun angajator. Deja două alte colege au trecut de pragul de 10 ani alături de noi", afirmă Andreia Stanciu, Director General al ACCA SEE,
De-a lungul celor 15 ani de prezenţă fizică în regiune, organizaţia a pregătit şi certificat mii de profesionişti în domeniul finanţe-contabilitate, colaborând, în acelaşi timp, cu Camera Auditorilor Financiari din România, cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România sau cu organismele de supraveghere cum ar fi ASPAAS.
De asemenea, ACCA a acreditat Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi lucrează cu numeroase alte universităţi din regiune pentru acreditări similare.
La nivel de organizaţii profesionale, ACCA a stabilit, de asemenea, parteneriate cu ABSL România, ARIR, IBR, UPLR, AFER şi altele.
Calificările ACCA se obţin pe baza unor teste susţinute exclusiv în limba engleză, fapt care asigură consecvenţa globală a nivelului subiectelor de examinare şi a notării. De curând, însă, organizaţia a lansat şi calificări în limba rusă.
Calificările ACCA sunt transparente - toate detaliile specifice - programa, fostele subiecte ale examenelor, ghidurile de studii, comentariile examinatorilor, remarcile profesorilor fiind puse, gratuit, la dispoziţia tuturor pe site-ul www.accaglobal.com.
Pentru toate calificările, ACCA stabileşte programa si este asociaţia examinatoare, dar nu oferă cursuri de pregătire ca să nu compromită integritatea testelor în cazul în care aceleaşi persoane care predau ar fi şi cele care examinează. În cele mai multe ţări, asociaţia lucrează cu companii acreditate să ofere cursuri pe baza programei. În Romania există două astfel de companii acreditate.
"Situaţia cu totul specială din 2020 nu ne-a împiedicat să ne continuăm activitatea," explică Andreia Stanciu. "Am oferit în continuare membrilor şi studenţilor seminarii şi traininguri şi le-am permis studenţilor (viitorii membri) să dea examenele de calificare online, cu ajutorul unor instrumente de supraveghere virtuală, care au putut asigura integritatea parcurgerii testelor. Continuăm şi anul acesta să punem la dispoziţie tot mai multe resurse online membrilor noştri, aşa încât aceştia să-şi urmeze dezvoltarea profesională chiar şi în aceste circumstanţe neobişnuite."
În cei 15 ani de activitate ai biroului regional, aproape 1200 persoane din România au devenit membri ACCA, aceştia menţinându-şi statutul activ pentru că apreciază apartenenţa la o comunitate globală şi beneficiază de bogăţia resurselor profesionale puse la dispoziţie precum şi de reputaţia desemnării ACCA, pe care au câştigat-o trecând prin examene şi testări riguroase.